>

novosti logo

Sa sjednice Odbora za obitelj povučen diskriminatoran zakon

‘Točno je da je HNS zatražio da se Zakon o udomiteljstvu povuče sa sjednice Odbora za obitelj, mlade i sport radi dodatnih konzultacija s koalicijskim partnerima’, potvrđeno je Novostima iz središnjeg ureda te stranke

Na sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, održanoj u srijedu, nije se raspravljalo o Zakonu o udomiteljima premda je tako bilo previđeno dnevnim redom. I to na zahtjev koalicijskog partnera HNS-a. ‘Točno je da je HNS zatražio da se Zakon o udomiteljstvu povuče sa sjednice Odbora za obitelj, mlade i sport radi dodatnih konzultacija s koalicijskim partnerima i pronalaska mogućnosti unaprjeđenja Zakona’, potvrđeno je Novostima iz središnjeg ureda HNS-a.

Iz HNS-a su nam objasnili kako je u ovom ‘trenutku otvoreno pitanje kolizije spomenutog Zakona s Ustavom i drugim pozitivnim propisima RH, u dijelu koji onemogućava udomljavanje životnim i neformalnim životnim partnerima’.

Da je prijedlog novog zakona diskriminirajući upozoravaju već neko vrijeme iz udruga koje se bave zaštitom prava LGBT osoba. Dugine obitelji tako su u utorak medijima poslale priopćenje u kojem upozoravaju na diskriminirajući karakter prijedloga zakona koji onemogućava životnim partnerima da se prijave kao udomitelji i udomiteljice.

‘Posebno ponižavajuća je poruka da u konačnom prijedlogu Zakona građani i građanke mogu pristupiti stručnoj procjeni ako nisu sklopili životno partnerstvo, kao pojedinačne osobe gdje ih se nigdje ne pita koje su seksualne orijentacije. Međutim, ako ste se odlučili sklopiti životno partnerstvo, koje je 2014. godine izglasano velikom većinom u Saboru i prepoznato kao obiteljska zajednica, poruka države je - ipak radije ostanite u svoja četiri zida’, stoji u priopćenju udruge Dugine obitelji.

Sve to dodatno začuđuje ako se uzmu nedavno objavljeni podaci iz 2016. godine koji pokazuju da su udomitelji u Hrvatskoj većinom osobe iznad 50 godina i da trećina udomitelja nema završenu srednju ili čak osnovnu školu. Udomiteljstvo se u nekim slučajevima gleda primarno kao dodatni izvor prihoda, najčešće je koncentrirano u ruralnim sredinama, dok je mladih visokoobrazovanih obitelji u urbanim sredinama jako malo, a broj im je u opadanju. Broj djece bez roditeljske skrbi smještene u dječje domove lani je narastao čak 36 posto u odnosu na 2016. te je krajem 2017. godine u domovima živjelo čak 1172 djece.

U svrhu promocije udomiteljstva, nadležna ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić jučerašnji je dan provela kao djevojčica udomiteljskoj obitelji Britvec u Bakru. No čini se da u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nisu upoznati s postojećim podacima i trendovima. Kako naglašavaju iz udruge Dugine obitelji, istraživanja iz SAD-a govore da baš istospolni parovi šest puta češće udomljavaju djecu u odnosu na heteroseksualne parove i time predstavljaju važan resurs državi u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

1/1