>

novosti logo

Piše Novosti

SABA organizira međunarodnu konferenciju ‘Fašizam i antifašizam u Europi danas’

U petak, 20. veljače, u Zagrebu započinje dvodnevna međunarodna konferencija s ciljem upozoravanja na jačanje ekstremne desnice i sve agresivnije napade na tekovine antifašističke borbe

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) najavio je da će 20. i 21. veljače u zagrebačkom hotelu Panorama organizirati međunarodnu konferenciju ‘Fašizam i antifašizam u Europi danas’. Iz SABA-e ističu da žele upozoriti na jačanje ekstremne desnice i sve agresivniji napad na tekovine i vrijednosti antifašističke borbe.

Predviđeno je sudjelovanje predstavnika antifašističkih udruga iz 25 europskih zemalja, kao i predstavnika udruga iz 15 država EU-a i šire regije, najavio je predsjednik SABA-e Franjo Habulin, dodajući da su među njima predsjednik FIR-a (Međunarodna federacija antifašista) Vilmos Hanti i predsjednik WVF-a (Svjetske veteranske federacije) Dan-Viggo Bergtun, dok će kao izaslanik novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića biti potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš-Dončić, dok se još čeka na potvrdu premijera Andreja Plenkovića.

‘Savez organizira Međunarodnu konferenciju radi suprotstavljanja jačanju ekstremne desnice, otvoreno profašističke, i njezinom sve agresivnijem napadu na tekovine i vrijednosti antifašističke borbe i antifašističkih vrijednosti, koje su i najviše demokratske vrijednosti današnje Europe. Iako je pobjeda nad fašizmom likvidirala fašističke režime koji su izazvali Drugi svjetski rat, fašizam nije nestao s povijesne scene već se javlja u rafiniranim oblicima ‘, kazao je Habulin, a prenijela Hina.

Ustvrdio je da je uspon neofašizma praćen procesom degradiranja i demoniziranja antifašizma i njegovih vrijednosti, kao i antifašističkih boraca iz vremena Drugog svjetskog rata i suvremenih sljedbenika antifašizma. Nužno je, objasnio je, pravodobno razotkrivanje trendova koji žele kroz povijesni revizionizam vratiti fašizam, odnosno neofašizam na javnu i političku scenu i dati mu legitimitet.

1/1