>

novosti logo

Piše Anja Kožul

Saborski Odbor za ljudska prava obišao romska naselja

Mediji su senzacionalističkim izvještavanjem o sukobu predstavnika Roma u Međimurju, koji se dogodio za vrijeme posjeta saborske delegacije, skrenuli pažnju javnosti s postojećih problema jedne od najugroženijih manjina

Delegacija saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina posjetila je u srijedu romska naselja Kuršanec i Pribislavec te grad Čakovec. Delegaciju su činili članovi Odbora na čelu s predsjednikom Miloradom Pupovcem, saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ‘Kali Sara’ Suzana Krčmar.

Ta je odluka donijeta 12. juna na saborskoj sjednici nakon velikog prosvjednog skupa ‘Želim normalan život’ koji se održao 1. juna u Čakovcu. Na sjednici Odbora pučka pravobraniteljica Lora Vidović iznijela je aktualne podatke o stanju romske zajednice u Hrvatskoj, a oni govore da tri četvrtine Roma živi u izoliranim naseljima, 54 posto nema priključak na kanalizaciju ili septičku jamu, 46 posto nema opskrbu pitkom vodom unutra stambenog prostora te da tek 31 posto romske djece ide u srednju školu. Na sjednici je zaključeno da sve veće tenzije između većinskog i manjinskog romskog stanovništva u dijelovima Međimurske županije traže veću angažiranost države u rješavanju međuetničkih sukoba.

- Cilj naše posjete je bio da se prikupe informacije o položaju Roma na području Međimurske županije, o međuetničkim odnosima i o tome što se poduzima da se unaprijede ti odnosi i položaj romske manjine. Počeli smo s posjetom romskom naselju Kuršanec, tamo smo vidjeli uvjete života u jednoj izdvojenoj, ali vrlo vitalnoj populaciji, gdje je prosječna starosna dob 18 godina. Tamo živi oko 700 djece i 500 odraslih. Vidjeli smo potresne strane tog života bez kanalizacije, tekuće vode, bez legalne struje, u vrlo oskudnim i napučenim uvjetima - kazao je Pupovac.

Nakon posjete naselju Pribislavec delegacija je otišla u Čakovec gdje su se sreli sa županom, predstavnicima državnih institucija, načelnicima, gradonačelnicima i njihovim zamjenicima s područja Međimurske županije i upoznali se s mjerama koje oni poduzimaju.

- Ova posjeta bila je neophodna i mi ćemo nakon ovoga poduzeti ono što Odbor procijeni da je neophodno, da se pomogne županiji, Romima, da se država snažnije uključi u rješavanje njihovih problema, ne samo na planu sigurnosti, već i na socijalnom, obrazovnom, komunalnom i na planu zapošljavanja - dodao je Pupovac.

Nužna posjeta romskim naseljima, kao i izvještaj sa terena, ostali su u sjeni zbog incidenta koji se dogodio u Pribislavcu. Naime, Željko Balog, zamjenik načelnice te općine, verbalno napao članove delegacije, a potom i fizički nasrnuo na Matjaša Oršuša, predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurju. Podsjetimo, Balog je široj javnosti postao poznat kada je skupa s načelnicom općine Pribislavec Višnjom Ivačić podržao prosvjed protiv Roma ‘Želim normalan život’ koji je nedavno održan u Čakovcu. Lokalni portal eMeđimurje, a potom i ostali mediji predstavili su taj incident kao sukob dva legitimno izabrana predstavnika Roma, što je pažnju s postojećih problema jedne manjine odvelo u smjeru jeftinog senzacionalizma.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi u izjavi za Novosti demantirao je navode s tog portala, rekavši da nije vjerodostojan i da redovito plasira netočne i podle poruke usmjerene protiv romske manjine na tom području.

- Na portalu eMeđimurje napisali su da je kolega Oršuš uhićen, a on je otišao sanirati povredu. Istina je da nas je Balog provocirao i snimao, mog kolegu Pupovca je uzastopno dozivao ‘Pupi, Pupi’, a meni je svašta izgovorio. Nitko od nas nije reagirao niti smo obraćali pažnju na njega, a upravo ga je to isprovociralo pa je fizički nasrnuo na predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine. Mi to zaista nismo očekivali, ostali smo u šoku - rekao je Kajtazi.

Incident je kratko prokomentirao i Milorad Pupovac uz riječi da zna za razlike u romskoj zajednici, ali da je prvi put vidio da se te razlike manifestiraju nasilnim faktima.

1/1