Novosti

Kronika

Сaчувaнa сjeћaњa гeнeрaциja

У Вeликoм Пoгaнцу oдржaнa прoмoциja књигe Филипa Шкиљaнa и Хрвoja Пeтрићa: oбaвљeнo je вишe oд 40 интeрвjуa зa књигу o Србимa у Koпривничкo-крижeвaчкoj жупaниjи

Kkex00bkek6rnpnihvaosbk29zh

Nedavno je u Velikom Pogancu održana promocija knjige Filipa Škiljana i Hrvoja Petrića ‘Srbi u Koprivničko-križevačkoj županiji: od doseljenja do danas’. Nakon uvodnih riječi Jove Manojlovića u ime organizatora – VSNM-ova Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Varaždinske županije, Rasinje i Sokolovca, Koprivnice i Križevaca, važnost izdanja istaknuli su rasinjski načelnik Danimir Kolman i dožupan Ratimir Ljubić, a jedan od začetnika pothvata, Branko Dulikravić, zahvalio se autorima na predanom radu. Najiscrpnije je o knjizi govorio jedan od autora, poznati koprivnički povjesničar Petrić.

- Mnoge su vrijednosti ovoga kraja vezane uza srpski narod. Ovim djelom nismo pokušavali iznijeti generalno mišljenje ili podvlačiti čvrstu crtu poput amatera, nego je kolega Škiljan obavio više od 40 intervjua da bismo dobili generacijski pregled živućih svjedoka. Upravo su ta sjećanja, koja se prva gube iz kolektivnog pamćenja, najvažnija; da je knjiga rađena prije kojih 50 ili 60 godina, mogli smo još dublje ući u istraživanje. No nužnost je da se povijest ovdašnjih Srba istražuje, bez obzira na okolnosti. Mi ovdje pored one srednjovjekovne i feudalne donosimo suvremenu, onu započetu Drugim svjetskim ratom. Taj je dio obrađen iznošenjem podataka o tadašnjim stradanjima ovdašnjih ljudi, ali i o njihovu pokrštavanju, odnosno prelascima s pravoslavne na rimokatoličku ili grkokatoličku vjeru. Trebalo je reći da su mnogi tada spašeni zahvaljujući zajedničkoj narodnooslobodilačkoj borbi jer je ta tema dosad obrađivana iz prilično ideološke perspektive, kroz kretanje partizanskih jedinica te borbu i uspostavu nove vlasti, no ne i iz pozicije samih Srba. Mi smo uzeli u obzir sve strane, pa je tako postalo vidljivo da je i Srpska pravoslavna crkva zaslužna za očuvanje identiteta naroda u ovim krajevima. Dio knjige bavi se svakodnevnicom običnih ljudi, od onih u obiteljskim zadrugama do uspona i padova pojedinaca u Vojnoj krajini, ali i srpskom vlastelom u doba širenja Osmanskog Carstva – naglasio je Hrvoje Petrić, ispričavši se u ime suautora Škiljana radi nemogućnosti dolaska na promociju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više