Novosti

Društvo

Сaдницe зa Пeрjaсицу

Вeликa aкциja пoшумљaвaњa oдржaнa je у Пeрjaсици пoвoдoм Свjeтскoг дaнa шумa. To je пoдручje зaдњих нeкoликo гoдинa jaкo стрaдaлo у брojним шумским пoжaримa, нaстaлим збoг нeкoнтрoлирaнoг спaљивaњa кoрoвa

Large 3

Buduće stablo (arhivska) (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Prošlog tjedna, na prvi dan proljeća 21. marta, u Perjasici održana je velika akcija novog pošumljavanja. Tom akcijom obilježen je Svjetski dan šuma. Područje Perjasice je u nekoliko zadnjih godina jako stradalo u brojnim šumskim požarima, nastalim uglavnom zbog nekontroliranog spaljivanja korova po vjetrovitom vremenu. Pošumljavanje u okviru programa Šumoborci organizirali su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija Hearth. Sudjelovalo je 150 volontera, učenika srednjih škola i profesora iz Devete gimnazije iz Zagreba, Šumarske i drvodjeljske škole iz Zagreba i Karlovca, Odreda izviđača 'Vladimir Nazor' iz Karlovca i radnika Hrvatskih šuma. U akciji je zasađeno 2000 sadnica hrasta lužnjaka.

Ove akcije se održavaju od kraja 2021. godine, ova u Perjasici je bila 45. po redu. Na ukupno jedanaest lokacija u Hrvatskoj sudjelovalo je dosad ukupno 4.000 volontera koji su zasadili oko 80.000 novih sadnica stabala. U tom vremenu u 24 škole je organizirana 51 edukativna radionica na temu važnosti šuma i klimatskih promjena. U Perjasici su bili Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Evropskog parlamenta u Hrvatskoj, Ognien Zlatev, voditelj Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj, predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) i Dejan Mihajlović, zamjenik županice Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine. Organizatori predviđaju da će do polovine aprila na pošumljavanju u Perjasici sudjelovati oko hiljadu volontera. Hrvatske šume godišnje zasade oko 10 miliona novih sadnica stabala, a širom EU plan je da se zasadi tri milijarde novih stabala.

Šumoborci su lani, prema riječima Marina Svetića, voditelja Uprave šuma podružnica Karlovac, zasadili 23.800. sadnica hrasta na tri hektara površine. Karlovačka podružnica šuma je lani pošumila 250 hektara, a ovogodišnji plan je pošumljavanje oko 300 hektara površine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više