Novosti

Kronika

Sadnice za stradalu djecu

Na novoj radnoj akciji Omladinske mreže, ovaj put u Noskovačkoj Dubravi, na mjesnom groblju posađena su stabla kod spomenika djeci s Kozare stradaloj u tamošnjem ustaškom sabirnom logoru

Članovi Omladinske mreže Srba iz Hrvatske, zajedno s predsjednicima i članovima srpskih manjinskih vijeća s područja Virovitičko-podravske županije, organizirali su 2. novembra radnu akciju u Noskovačkoj Dubravi gdje su na mjesnom groblju sadili stabla kod spomenika djeci s Kozare, stradaloj u tamošnjem ustaškom sabirnom logoru.

Za vrijeme koliko je taj logor djelovao, od ofenzive na Kozaru do početka decembra 1942. godine, u njemu je bilo između 250 i 300 djeca, žena i staraca. Na mjestu gdje je sahranjeno 69-oro djece, starosti od tri mjeseca do tri godine, stradalih od gladi i bolesti, krajem 60-ih je podignut spomenik koji je zasada očuvan.

- U akciji, prvo u Noskovačkoj Dubravi, a onda i na lokaciji Ilmin dvor, gdje se također nalazi spomenik antifašističkoj borbi, ukupno je učestvovalo 15-20 ljudi, kako aktivista Omladinske mreže, tako i predsjednika i članova manjinskih vijeća. Kupili smo sadnice trešnje, javora, magnolija i vrba koje smo zasadili na obje lokacije kako bi dodatno oplemenili ovaj prostor - rekla je za Novosti Jelena Nestorović iz Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj, ističući da je ovo prva radna akcija u kojoj se sadilo drveće, jer su dosadašnje bila u znaku raščišćavanja objekata i krčenja vegetacije.

Akcija je izvedena na inicijativu županijskog VSNM-a i predsjednice Milene Lazić. Organizatorice su podsjetile da je Omladinska mreža nedavnom radnom akcijom u Velikom Pogancu obilježila sedmi rođendan i objasnile da je sezona radnih akcija ove godine završena zbog lošeg vremena i epidemije korone.

– Jako sam zadovoljna akcijom, s obzirom da je ovo prva na ovom području, ali sigurno neće biti zadnja. Dok budem na ovoj funkciji, nastojat ću da se i dalje održavaju, ali i da dogradimo spomenik tako da bi to područje postalo svojevrsni memorijalni centar - rekla je Milena Lazić i najavila da će početkom decembra biti održana komemoracija na kojoj će se i o ovome razgovarati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više