>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše J.N.

Sadržajno uz Đolu

Prve oktobarske subote, u Dardi je održan treći po redu ‘Jesen-fest’ u organizaciji Udruge za ruralni turizam Đola. Kao i prethodnih godina, centralni događaj zbio se uz darđansko jezero Đola, ali je ove godine program započeo u središtu mjesta, gdje je svečano postavljena i otvorena prva baranjska kućica – knjižnica.

Zaklada Slagalica iz Osijeka početkom avgusta ove godine objavila je otvoreni poziv potencijalnim udomiteljima kućica – knjižnica, na što su članovi Udruge Đola odmah reagovali, prijavili se i bili odabrani. ‘Ovaj je poziv prvobitno bio namijenjen udomiteljima s područja Grada Osijeka, no prijavu Udruge Đola nismo mogli zanemariti samo na osnovu njihove lokacije i jako smo sretni što smo odlučili to napraviti jer sigurni smo da kućicu ostavljamo u dobrim rukama’, naglasila je Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade.

Postavljanju kućice prisustvovali su učenici Osnovne škole Darda, koji su odmah pokazali veliko zanimanje za kućicu, a tom su prilikom neki od njih već zamijenili svoju pročitanu knjigu za neku iz kućice. Ovogodišnji ‘Jesen-fest’ uvršten je i u niz manifestacija ‘Jeseni u Baranji’ pa je postavljanju kućice prisustvovao i direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić, koji je tom prilikom istaknuo kako je to početak jedne lijepe saradnje TZ-a i Udruge Đola. Čast svečanog otvorenja manifestacije pripala je načelniku Općine Darda Anti Vukoji, koji je naglasio kako je Đola jedna od rijetkih udruga koje s jako malim budžetom daju svoj maksimum u stavljanju Darde na turističku mapu Osječko-baranjske županije. Također je dodao kako će u novoj proračunskoj godini taj trud biti posebno nagrađen.

Središnji događaj na jezeru i ove je godine bio veoma šarolik. Kao i prethodnih godina, manifestaciju su posjetili grof i grofica Esterhazi, a njihove su dvorske dame posjetiocima dijelile jabuke. Kreativnim radionicama na temu jeseni nije nedostajalo malenih ručica, koje su izrađivale cvijeće od komušine, bojale jesenje plodove od glinamola, a posebno su zanimljivi bili materijali poput kukuruza i slame. Na štandovima je također bila bogata ponuda – od različitih etno-ekoproizvoda do zimnice, paprike, pekmeza, meda i vina baranjskih OPG-ova. Klince i klinceze razveselili su braća Saša i Zoran Gerber, koji su ih zabavljali izrađujući cvjetiće, srca i mačeve od balona, a maštu im je posebno zagolicala mađioničarska predstava. Kad se sunce povuklo, na darđansku su otvorenu pozornicu izišle pjevačke grupe iz Osječko-baranjske županije, a pečat njihovom nastupu dala je osječka bubnjarska grupa RitmOS.

- Mi smo prezadovoljni jer smo napravili ono što smo htjeli, a to je da našim mještanima i svim zainteresiranima pružimo jedan lijep, sadržajan dan na otvorenom uz naše jezero, zaključila je novoizabrana predsjednica Udruge Đola Dušana Marić. Pečat cjelodnevnom druženju dali su ‘Tamburaši sa salaša’.

1/1