>

novosti logo

Piše N.J.

Sahranjena Nada Radović

Nadu Radović ne sahranjujemo samo kako se sahranjuju najbliži, nego kako se sahranjuju najbolji, rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac

Nekoliko stotina ljudi skupilo se prvog martovskog dana na mjesnom groblju u Tušiloviću na sahrani srpske aktivistice Nade Radović. Nakon opela, prisutnima se obratio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

- Nadu Radović ne sahranjujemo samo kako se sahranjuju najbliži, nego kako se sahranjuju najbolji. Ona je bila predana, savjesna, hrabra, slobodoljubiva, pravdoljubiva i solidarna sa svakim. U najteža vremena tokom i nakon rata uvijek je imala razumijevanja za svakog tko je proživio neki gubitak ili nepravdu i bila spremna da im pomogne - rekao je Pupovac i podsjetio na njeno učešće u osnivanju i radu srpskih institucija te ljudskopravaških i antifašističkih organizacija u Karlovcu i Karlovačkoj županiji.

Prigodnim riječima od Nade Radović oprostio se i predsjednik karlovačkih antifašista Miroslav Delić.

Osim porodice, majke Ljubice i brata Milana, brojnih kolega i suradnika, kao i aktivista srpskih zajednica, sahrani su prisustvovali saborski zastupnik Boris Milošević, karlovački dožupan Mirko Martinović, načelnik općine Krnjak i rukovodilac SDSS-a Dejan Mihajlović, predstavnici generalnog konzulata Srbije iz Rijeke, rukovodioci u ministarstvima iz redova Srba i drugi.

Podsjetimo, Nada Radović jedna je od osnivačica karlovačkog Odbora za ljudska prava u kojem je pomagala svima, a naročito srpskim povratnicima u rješavanju njihovih statusnih problema – dobivanja dokumenata, povrata imovine i obnove. Bila je i jedna od inicijatorica osnivanja karlovačkog pododbora ‘Prosvjete’, vijećnica i predsjednica županijskog i gradskog VSNM-a, a na njenu ideju osnovan je i Kulturno informativno obrazovni centar ‘Lukijan Mušicki‘ namijenjen mladim Srbima. Suosnivačica je karlovačkog SDSS-a, bila je sekretar županijske partijske organizacije, a u jednom mandatu i članica Izvršnog odbora SDSS-a na državnom nivou. Niz godina je bila i sekretar karlovačkih i županijskih organizacija antifašista, organizirajući njihove aktivnosti. Rođena 1954., umrla je nakon duge i teške bolesti s kojom se borila godinama, ne smanjujući obim i tempo svog posla.

1/3