Novosti

Kultura

Šaka u kulturno oko

Karlovačka tribina s leksikografom Velimirom Viskovićem: Nije uobičajeno da simpatizeri kvislinških snaga budu na čelu kulturnih ministarstava u Evropi pa se mogu očekivati i međunarodni pritisci

Usoso0h8jsmr99d2ke4nip4nxp8

Udruženje za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka i gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić organizirali su u Knjižnici za mlade tribinu i razgovor s književnim kritičarem i leksikografom Velimirom Viskovićem. Povod je bila njegova knjiga ‘Rat za enciklopediju’ u kojoj je opisao proces nastanka Hrvatske književne enciklopedije čiji je bio glavni urednik i probleme s kojima se redakcija suočavala, odnosno polemike koje su nastale u realizaciji tog projekta, a koji je svojevrsno autorovo životno djelo. Visković je kazao da sprema i svojevrsni nastavak do kraja ove godine. S obzirom na autorov status u hrvatskim kulturnim krugovima, neizbježna su bila i pitanja u vezi posljednjih političkih događaja, posebno u njegovom kulturnom resoru.

- Loše je za kulturu da netko tko tek nastupa odmah odabire protivnike. Do sada nije tako bilo. Ministri su se, uključujući i HDZ-ove, trudili da cvate sto cvjetova, da potiču ono što je korisno za hrvatsku kulturu. Ovaj je odmah počeo sa zabranama, sa rezanjima sredstava svojim političkim protivnicima i njegov ulazak je odmah obilježen po tome što želi stvarati neku novu ideološku paradigmu. To je vrlo loše, a poseban je problem to što nema nikakvog kulturnjačkog autoriteta jer za njega nitko iz kulturnog i posebno umjetničkog svijeta nije čuo. U svojoj struci, pak, bavi se vrlo uskim segmentom, prvom polovicom 20. stoljeća i to muslimanskim organizacijama. Ako je u tome relevantan stručnjak onda je mogao reflektirati na mjesto ministra znanosti, a stranka je na njegovo mjesto trebala postaviti nekoga tko ima stvarni umjetnički autoritet, kazao je Visković o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

Smatra da je odmah na početku učinjena šteta jer je došlo do svojevrsnog kaosa. S jedne strane su kulturnjaci protiv ministra u resoru, a s druge strane oni za njega, oni koji dolaze iz struke povijesti i tu nema nekih velikih umjetničkih imena.

- Ako jedna Dunja Vejzović, da ne nabrajam dalje, propituje da li on može raditi taj posao odmah je nagrižen ministrov autoritet. Nije mi jasno otkud mu upornost i smionost da uroni u taj posao i kako je sve počelo to neće prestati, trajat će cijeli mandat ako ostane na toj funkciji. Nije uobičajeno da simpatizeri kvislinških snaga budu na čelu kulturnih ministarstava u Evropi pa se mogu očekivati i međunarodni pritisci, smatra Visković. Dodaje da onaj tko je predložio ministra na to mjesto iskušava do kuda može ići u reviziji čak i jedne Tuđmanovske paradigme pomirbe lijevih i desnih.

- Tuđmanu ne bi palo na pamet da nekoga tko je otvoreno proustaški raspoložen postavi na mjesto ministra kulture. Nacija je podijeljena pola-pola, smatra Visković, i stavljanje čovjeka radikalnih stavova da reorganizira cijelu kulturu nije dobro. Tomislav Karamarko kao da izaziva i to je šaka u oko velikom dijelu hrvatske kulture. Razlika je između konzervativnog i desnog poimanja kulture, a ovdje se radi o desnom poimanju. Smiješne su izjave nesretnog premijera Tihormira Oreškovića kako je ministar antifašist. Čovjek se očito ne snalazi u ovom našem okruženju, zaključuje Visković.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više