Novosti

Kronika

Сaкупљaч стaринa

Jeдaн oд риjeтких вeликих eнтузиjaстa зa стaринe je Toмислaв Mужинић из Mичиjeвцa крaj Вojaкoвцa кojи нa пoрoдичнoм имaњу зaдњих гoдинa ствaрa jeдaн прaви мaли зaвичajни музej. Риjeч je o свojeврснoj eтнo-збирци с вишe стoтинa eкспoнaтa

Large starine

Vrijedni predmeti u zbirci Tomislava Mužinića

Nekadašnji prostor Vojne Krajine poznat i kao Varaždinski generalat, bogat je kulturnom i historijskom baštinom srpskog i hrvatskog naroda. Posebice to važi za uže područje Križevačke krajine koja danas jednim dijelom administrativno pripada Gradu Križevcima i lokalnim općinama.

U desetak graničarskih i nacionalno miješanih sela koliko ih ima u tom potkalničkom kraju, mnogo je sačuvanih običaja, a posebno različitih starih predmeta. Naravno, kako to obično biva, dio te vrijedne starine protokom vremena nepovratno je izgubljen. Toga je naročito svjestan i s time je najbolje upoznat jedan od rijetkih veliki entuzijasta za starine Tomislav Mužinić iz Mičijevca blizu Vojakovca. On na porodičnom imanju zadnjih godina stvara jedan pravi mali zavičajni muzej. Riječ je o svojevrsnoj etno-zbirci s više stotina eksponata sakupljenih u Mičijevcu, Vojakovcu i drugim mjestima. U nekadašnjom gospodarskom objektu koji je Mužinić temeljito obnovio, sabrani su brojni dijelovi narodnih nošnji, pokućstva, alata i oruđa. Tu je i konjski plug, jedan od najstarijih predmeta izrađen većinom od drveta, čije trajanje premašuje više od jednog vijeka.

Atraktivni eksponati su i sprave za tkanje znane kao tare koje su obično žene koristile za izradu tkanine i drugih odjevnih stvari. Tare su u tako dobrom stanju da se može steći dojam da su nove. Isti je slučaj i s nekima od predmeta kao što su košare, torbice i ručno vezeni ručnici iz 30-tih godina prošlog vijeka koji su pripadali porodici Miljanović iz obližnjeg Vojakovca.

- Ima, kako se kaže od igle do aviona. Sve te stvari već godinama prikupljam. Neke mi daruju familije, a neke nabavljam na sajmovima. Znam otići ponedjeljkom do Koprivnice kada je sajam i onda tamo kupiti koji zanimljiv predmet. Tako sam nabavio šarene torbice, ćilime i dosta toga. Sve to smjestio sam u objekt blizu kuće. Osim što to skupljam, znadem i renovirati. U tome uživam, a velika mi je radost kad nekome sve mogu pokazati o čemu je riječ. Moj i susjedni krajevi stvarno se mogu pohvaliti poviješću i tradicijama. To nije ni čudno jer sela su nastala u Vojnoj Krajini, naseljena su srpskim i hrvatskim stanovništvom i tu je mnogo kulturnih utjecaja. Žao mi je kad vidim da neke stvari nestaju i tako se brišu tragovi srpskog i hrvatskog naroda. Najteže mi padaju rušenje ili zapuštenost starih kuća koje su biser tradicijskog narodnog graditeljstva - kaže Mužinić. Ima i planove za budućnost. Želja mu je da u svoj hobi uključi što više djece i mladih iz šireg križevačkog kraja.

- Evo, sad sam započeo sa izgradnjom jednog natkrivenog objekta u kojem ću još izložiti neke predmete. Tako će zbirka dobiti više na vizualnosti i dostupnosti. Treba mi više prostora. Nadam se da ću uspjeti privući djecu i mlade da kroz školu ili privatno razgledaju što imam. Bilo bi mi drago da nešto nauče. Mislim da je kulturna baština jako važna za budućnost svakog kraja i naroda koji u njemu živi. Bez toga se gube identitet i povezanost s korijenima predaka. Ja se sjećam da su starije generacije o tome vodile brigu. Prenosilo se to na mlade s koljena na koljeno. Dosta znam i o povijesti Vojakovca kao važnog krajiškog mjesta - istaknuo je Mužinić i dodao da će jednoga dana zbirku donirati Muzeju grada Križevaca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više