Novosti

Politika

Samo nebo zna

Inovacija Karlovačke županije - sjednica skupštine u župnom pastoralnom centru: Karlovački župan Damir Jelić sve se više baca pod skute Kaptola, bježeći ispod šinjela Markova trga

Hwr0ajzgolpj2ihw3d7pg7mng0t

Ruka na srcu, pogled prema nebesima (foto Kaportal)

Institucije sekularne države ljuljaju se kao trule grančice na vjetru. No primjer Karlovačke županije pokazuje da jedinice regionalne samouprave padaju kao zrele kruške. Svečana sjednica Skupštine povodom dana županije održana je u – pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Tu je bio dodatni ideološki začin: kao dan županije od ove godine uveden je 1. svibnja, naravno ne kao Međunarodni praznik rada, već kao datum crkvenog blagdana svetog Josipa Radnika, ‘nebeskog zaštitnika županije, Karlovca i Hrvatske’. Ovaj prijedlog praktično-radikalno-katoličkog župana Damira Jelića izglasan je unisono, pri čemu su ruke podigli i uobičajeno bezglavi lokalni oporbenjaci. Uz svečanu nazočnost nepopularne potpredsjednice Vlade Martine Dalić, priredba u pastoralnom centru održana je još u petak, 27. travnja zato što su gospoda dužnosnici pospajali vikend s nadolazećim, još uvijek službenim državnim radničkim praznikom, Prvim majem.

Iako je na tankom ledu nakon što je javno demonstrirao neslaganje s predsjednikom stranke i Vlade Andrejom Plenkovićem po pitanju Istanbulske konvencije, župan Jelić na ovaj je način još jednom demonstrirao silu na domaćem terenu. Pokazao je ujedno da se sve više baca pod skute Kaptola, bježeći ispod šinjela Markova trga. Jelić je nedavno isposlovao i apsolutnu podršku županijske organizacije HDZ-a, iako bi mu zbog protivljenja partijskom kursu osnovna škola staromodne politike nalagala podnošenje ostavke na ovu dužnost. Zapravo, Jelić jest dao mandat na raspolaganje, ali odbor je tu strašnu mogućnost jednoglasno odbio uz srdačne želje županu za dugogodišnje zdravlje.

Kao bivši gradonačelnik Karlovca Jelić ima pretpovijest otpora institucijama Republike: još 2009. otkrio je jedini spomenik nerođenom djetetu u Hrvatskoj, odnosno zamecima nerođenima zbog pobačaja. Pet godina kasnije proglasio je gradski dan žalosti povodom smrti jednog svećenika, dok bi gradske vlasti jedva procijedile pokoju iznuđenu riječ povodom smrti Slavka Goldsteina, Stanka Lasića i Josipa Vanište, redom rođenih Karlovčana. U rujnu 2016. u crkvi je promovirao vlastiti književni uradak ‘Deset zapovijedi’, kojom je prilikom svećenik okupljenoj vojsci HDZ-ovaca čestitao na aktualnoj državnoj izbornoj pobjedi. Za Jelićeva gradonačelnikovanja zaposlenici gradske uprave, pročelnici i direktori škola redovito su putovali na teambuilding u Karmel sv. Ilije, samostan na Buškom jezeru u Hercegovini, a praksa je nastavljena njegovom teleportacijom na funkciju župana.

Public relations Karlovačke županije izrazio je čuđenje nad čuđenjem zbog rijetkih koji su se zapitali zašto se sjednica svjetovnog tijela održavala u crkvenim prostorijama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više