>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N. J.

Samoborsko Vijeće srpske nacionalne manjine obilježilo slavu Svetog Jovana

Predsjednik VSNM-a Samobora Radisav Aleksić podsjetio je na pripadnike srpske zajednice koji su živjeli i radili na području grada i okolnom Žumberku

Vijeće srpske nacionalne manjine Samobora obilježilo je 20. januara svoj dan i krsnu slavu - Sv. Jovana, a skupu su prisustvovali predstavnici Grada, predsjednici manjinskih vijeća Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije te manjinski vijećnici. Predsjednik VSNM-a Samobora Radisav Aleksić, koji već 60 godina živi u Samoboru, podsjetio je na bogatu kulturnu prošlost grada, na brojne umjetnike koji su tu stvarali, ali i na pripadnike srpske zajednice koji su živjeli i radili na području grada i okolnom Žumberku. Podsjetio je također na još jednu znamenitost ovoga kraja da je u Anindolu kod kapelice Sv. Ane osnovana Komunistička partija Hrvatske.

- Tito se nije stidio da partiju osniva kod kapelice, ali se danas mnogi stide Tita što se vidi u brojnim promijenjenim nazivima ulica - rekao je Aleksić i naglasio spremnost na suradnju u aktivnostima s manjinskim vijećima ovog dijela zemlje.

Predsjednik VSNM-a Koprivničko-križevačke županije Jovo Manojlović istaknuo je potrebu održavanja tradicije u što spadaju i ovakve krsne slave, ističući potrebu suradnje između srpskih vijeća sjeverozapadne Hrvatske.

- Na Sv. Jovana sklapaju se najčvršća prijateljstva i kumstva - rekao je predsjednik VSNM-a Zagrebačke županije Dragiša Pilipović, dok je njegov zamjenik Dragoljub Geratović istaknuo značaj očuvanja tradicije i nastavak suradnje vijeća.

Prisutnima se obratio i Miran Šoić, predsjednik Gradskog vijeća grada Samobora, ističući da grad pomaže pripadnicima manjina koji u njemu žive i djeluju.

- Svake godine dolazimo na krsnu slavu da podržimo rad i aktivnosti srpske manjine, ali ujedno slovenske i makedonske koje su također prisutne u životu grada - rekao je Šoić za Novosti nakon skupa. Po njegovim riječima, Grad podržava nastojanje da se običaji pojedinih manjina u gradu Samoboru održe i prenesu na mlađe generacije te da se stanovnici Samobora upoznaju sa specifičnostima i običajima manjina.

- Odnosi gradskih vlasti i manjina su dobri, a u okviru svojih mogućnosti podržavamo aktivnosti manjina i izlazimo im u susret kad nešto zatraže. Mogu reći da nema problema između manjina i grada kao cjeline jer njegovo stanovništvo čine i pripadnici manjina koji su daju svoj doprinos gradu - rekao je Šoić.

1/1