>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Šampionski hrast

Vojakovački Osijek sudjeluje u ekološkom natjecanju na razini Hrvatske: Hrast nazvan Visovi star je oko tri stotine godine i ima zanimljivu povijesnu priču

Zaslugom Mjesnog odbora Vojakovački Osijek, jednog od najaktivnijih na području Grada Križevaca, prije nekoliko dana Prigorje je dobilo predstavnika u natjecanju za Hrvatsko stablo 2019. godine. Hrast Visovi iz Vojakovačkog Osijeka, nakon što ga je Odbor prošlog mjeseca svibnja prijavio za natjecanje, zadovoljio je sve uvjete za nominaciju i svrstao se među šest izabranih stabala.

Javno glasanje, prema organizatoru natjecanja, Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenih dijelova prirode Dubrovačko-neretvanske županije (JUUZP), trebalo bi se održati od 1. kolovoza do 1. rujna. Pobjednik na hrvatskom natjecanju za stablo 2019. godine, plasirat će se na slično europsko natjecanje koje će biti održano iduće godine. Mjesni odbor Vojakovački Osijek na svojoj službenoj Facebook stranici, stoga je sve mještane pozvao na buduće glasanje.

- Vojakovački Osijek sudjelovanjem u takmičenju, uvrstio se među mjesta koje se aktivno bore za zaštitu prirodnog okoliša i bioraznolikost te promociju prigorskog kraja - među ostalim, navedeno je u obavijesti MO Vojakovački Osijek. Lokalni šumarski stručnjaci i ekoloških aktivisti su radili na prikupljanju potrebnih podataka o hrastu Visovi - hrast je star oko 300 godina i ima zanimljivu povijesnu priču.

Pored JUUZP-a, u organizaciji natjecanja za Hrvatsko stablo godine, već nekoliko godina zaredom sudjeluju Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume te Hrvatsko agrometeorološko društvo. Prošle 2018. godine u spomenutom europskom natjecanju, Hrvatsku je proslavilo stablo poznate Gupčeve lipe iz Gornje Stubice.

- Natjecanjem Hrvatsko stablo godine želimo istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu nisu ljepota, veličina i starost, već priča o stablima i njihova povezanost s ljudima - poručeno je iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

1/1