Novosti

Politika

Sandra Benčić: Zagreb neće zaboraviti

Poručili smo zastupnicima da Zagreb neće zaboraviti da su oni zaboravili Zagreb; da su krajnje politički neodgovorni prema građanima u trenutku kad proživljavaju jednu od najvećih katastrofa upravo usred pandemije, ističe koordinatorica političke platfome Možemo!

L38xx9u6spx7rih2ka2swtix0oc

Sandra Benčić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Zbog čega su politička platforma Možemo!, Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad zauzeli Markov trg?

Cilj je bio apelirati na savjest zastupnika i Vlade da ne raspuste Sabor prije nego donesu zakon o obnovi i program mjera s planom financiranja kako bi ljudi koji su žrtve potresa mogli znati kada i koliko pomoći će dobiti, te kako bi već ove godine pokrenuli obnovu grada. Nažalost, mnogi zastupnici koji su se složili s nama da je sramotno raspuštanje Sabora koji ima mandat još pola godine prije nego se osigura plan obnove, otišli su u sabornicu i glasali za raspuštanje Sabora. Mene je ta razina nevjerojatne lakoće laganja i obmanjivanja javnosti zgrozila.

Što ste poručili zastupnicima?

Poručili smo da Zagreb neće zaboraviti da su oni zaboravili Zagreb; poručili smo da su krajnje politički neodgovorni prema građanima u trenutku kad proživljavaju jednu od najvećih katastrofa k tome upravo usred pandemije. Građani igraju ruski rulet sa svojim životima jer evo u ponedjeljak pali su crjepovi sa zgrade na Cvjetnom i ugrozili prolaznike.

Što dalje po pitanju zakona o obnovi Zagreba i okolice?

Mi ćemo inzistirati da se donese kvalitetan i održiv zakon, kojim će biti osigurana neovisna kontrola trošenja sredstava, s osiguračima protiv bandićevskog načina ugovaranja radova, uz poštovanje pravila struke i potreba građana. Time bi bila onemogućena skrivena namjera nekih da rasele centar grada i prepuste ga nekretninskim mešetarima.

Koliko je tu kalkulacija i nesolidarnosti sa žrtvama urušenih domova za koje se ništa nije napravilo u protekla dva mjeseca? Kako ćete se kao platforma dalje boriti?

Ovo je vrhunac HDZ-ovog i Bandićevog cinizma prema građanima i nesolidarnosti: ali ne samo HDZ i Bandića, nego i svih onih koji su digli ruke od zakona, a za izlazak na izbore. Mi ćemo se dalje boriti za to da se osigura interventna pomoć građanima te da se osigura elementarna sigurnost kretanja po gradu, a napravit ćemo i prijedlog mjera koje bi trebali sadržavati zakonski okvir i program obnove.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više