>

novosti logo

Kronika Kronika

Sanirali Raškovićevu štetu

Na izborima za Hrvatski sabor, kandidati SDSS-a uvjerljivo su nadigrali su oponente iz Demokratskog saveza Srba i Naše stranke. Što se tiče zastupnika koji predstavljaju druge nacionalne manjine, svi su isti kao u prethodnom sazivu osim kod Mađara čiji je novi zastupnik Robert Jankovics umjesto dosadašnjeg Šandora Juhasa.

Na izborima je od 138.539 Srba koji su na biračkim popisima, u 12. izbornoj jedinici za trojicu srpskih zastupnika glasalo je njih 19.534 ili 14,1 posto, pri čemu je nevažećih listića bilo 414. Od kandidata SDSS-a najviše glasova, 16.166 ili 84,5 posto, dobio je Milorad Pupovac, Mile Horvat dobio je 12.175 glasova ili 63,7 posto, dok je Boris Milošević dobio 11.479 glasova ili 80 posto.

Što se tiče DSS-ovaca, Srđan Milaković dobio je 2.368 ili 12,4 posto glasova, Siniša Ljubojević dobio je 2.139 ili 11,2 posto glasova, dok je Jovica Radmanović dobio 1.879, odnosno 9,8 posto glasova.

Fenjer na ovim izborima drži Jovan Ajduković iz Naše stranke koji je osvojio 1.452 glasova, odnosno 7,6 posto. Iako je ukupan odaziv na izbore bio manji, za glasanje u 12. izbornoj jedinici odlučilo se 19.534 ljudi, što je za 588 više nego prije deset mjeseci. Rezultate je za Novosti komentirao Boris Milošević, jedan od trojice budućih zastupnika.

- Kampanju smo dobro odradili i uvjerljiva pobjeda bila je očekivana. Naši protivkandidati nisu osvojili ni 15 posto glasova, rekao je Milošević i naglasio povećan broj glasača koji su se odlučili za ‘ružičasti’ listić pogotovo u okolnostima ukupnog manjeg odziva.

- Na nama je da nastavimo taj uzlazni trend glasanja na manjinskoj listi kako bi naši mandati bili što legitimniji zbog broja glasova koji stoje iza njih, rekao je Milošević i dodao da je broj glasova koje su osvojili kandidati SDSS-a premašio prosjek glasova potrebnih za osvajanje mandata u deset izbornih jedinica.

- Vratili smo mandat koji nam je ukraden bijegom Mirka Raškovića i pokazali svoju snagu. To će biti dobar vjetar u leđa našoj stranci u svim općinama gdje imamo vlast, s obzirom na lokalne izbore koji će biti u maju 2017. godine, rekao je Milošević.

Po riječima Milorada Pupovca, Srbi će nakon preko četiri godine koje su izgubili zbog nedovoljnog učešća u vlasti i nemogućnosti da rješavaju značajna i teška pitanja Srba u Hrvatskoj i sredina u kojima oni žive, iskoristiti priliku koja im se pruža.

- Sada je prednost da sjednemo s ostalim zastupnicima manjina kako bi se dogovorili o zajedničkom nastupu i platformi za predgovore o koalicijskoj suradnji, rekao je Pupovac.

Zastupnik Talijana i dalje će biti Furio Radin, a Čeha i Slovaka Vladimir Bilek. Ermina Ljekaj Prljaskaj i dalje će predstavljati Albance, Bošnjake, Crnogorce, Slovence i Makedonce, dok će Veljko Kajtazi predstavljati Rome, Židove i još deset nacionalnih manjina. Novi zastupnik Mađara je, kako smo naveli, Robert Jankovics, blizak HDZ-u i aktualnom režimu u Mađarskoj.

1/1