>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet

Šarolika koalicija

General Martin Dempsey, načelnik Združenog stožera američke vojske, jučer je pred Odborom za oružane snage Zastupničkog doma rekao kako bi SAD mogao ustanoviti dodatne centre za obuku postrojbi koje su potrebne u borbi protiv takozvane Islamske države.

- Trebat će nam oko 80 tisuća kompetentnih iračkih snaga sigurnosti da vratimo izgubljeni teritorij, grad Mosul i da obnovimo kontrolu nad granicom - rekao je Dempsey.

Ove izjave dolaze nakon što je američki predsjednik Barack Obama autorizirao povećanje broja američkih trupa u Iraku s 1600 na 3100. Povećat će se tako broj savjetnika koji koordiniraju zračnim napadima i obučavaju iračku vojsku, no slanje borbenih trupa nije opcija. Upravo je to bilo sporno republikancima koji su generala Dempseya pitali može li se uopće provesti misija uništenja ISIL-a s obzirom na to da su neke od najboljih opcija maknute sa stola.

Američki ministar obrane Chuck Hagel na kongresnom saslušanju rekao je da će se zračni napadi intenzivirati kada iračke snage ojačaju do razine da bi mogle pokrenuti kontraofenzivu protiv militanata. Kada će to biti, nije precizirano, a korak u tom smjeru trebalo bi biti i dodatnih 5,6 milijardi dolara za borbu protiv ISIL-a koje od kongresa traži Obama.

Da u Iraku već postoje postrojbe koje su sposobne za ofenzivu protiv ISIL-a, svjedoči i nedavno preuzimanje grada Jurf al-Sakhara u blizini Bagdada. U taj grad, koji je donedavno bio pod kontrolom ISIL-a, ušle su šijitske milicije, a prema njihovim riječima, zauzimanje grada otklanja mogućnost napada tzv. Islamske države na Bagdad.

Badr brigade, militantno krilo političke partije bliske Iranu, broje 10.000 naoružanih militanata, a posjeduju i tenkove i raketne sustave. Šijitske milicije su za sada, s vojne strane, uspješne u obrani Bagdadskog pojasa od terorističke prijetnje.

Američke su vlasti odlučne u tome da pomoć u vidu naoružanja, logistike, obuke i zračnih udara ne šalju paravojnim formacijama bliskim Iranu, no zbog trenutnog stanja na terenu, takav im se naum čini teško izvedivim. Naime, za ministra unutarnjih poslova prošlog je mjeseca imenovan Mohamed Salem al-Gaban, koji je i sam dio političkog krila organizacije Badr. Formiranje nove vlade tada je pozdravila i američka administracija i time prešutno potvrdila da su joj trenutno sunitske grupe veći problem od šijitskih, što nije bio čest slučaj u novijoj povijesti.

1/1