Novosti

Intervju

Saša Leković: Bojkotirajmo Mamića

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva: ‘Konferencije’ za novinare Zdravka Mamića u pravilu ne sadrže informacije od javnog interesa i lišene su bilo kakvog informativnog sadržaja. Izgledaju kao monolog ispunjen uvredama i prijetnjama. Ne trpjeti takvo nešto je stvar mentalne higijene i profesionalnog samopoštovanja

S6bpkwtcw20hh7q8lq95inasq9h

Saša Leković (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Zašto je HND pozvao novinare i urednike na bojkot konferencija Zdravka Mamića?

Zbog toga što njegove ‘konferencije’ za novinare u pravilu ne samo da ne sadrže informacije od javnog interesa, nego su lišene bilo kakvog informativnog sadržaja. Osim toga, ne sjećam se nijedne njegove ‘konferencije’ koja u cijelosti ili najvećim dijelom nije izgledala kao monolog ispunjen uvredama i prijetnjama. Ne trpjeti takvo nešto je stvar mentalne higijene, ali i profesionalnog samopoštovanja. No HND ne može zabraniti novinarima da idu kamo žele, odnosno kamo ih pošalju urednici. Možemo samo pozivati na primjenu etičkih i profesionalnih načela te podsjećati da novinari koji imaju profesionalni i ljudski integritet ne bi smjeli biti ničije lutke na koncu, pa tako ni Mamićeve.

Pozvali ste Vladu, predsjednicu i druge javne aktere da osude njegovo ponašanje, a od policije zatražili da reagira na njegove ispade?

Ako je suditi po dosadašnjim primjerima, ne treba očekivati da će policija reagirati na Mamićevo primitivno divljanje, ali ni da će najistaknutiji političari učiniti bilo kakvu javnu gestu u prilog naporima HND-a. Uostalom, neki od njih se druže s Mamićem, a i sami na sličan način shvaćaju ulogu novinara i javnosti. Jedino javno ne prostače poput njega.

Jesu li novinari takve slučajeve prijavljivali i drugim institucijama?

HND je više puta pozvao novinare da reagiraju na uvrede i prijetnje, kao i na svaki drugi oblik pritiska pri obnavljanju novinarskog posla. U svakom konkretnom slučaju HND javno reagira i uputi novinara da prijavi prijetnju ili napad. Neki slučajevi su stigli do suda, ali mnogi novinari, kao i većina građana, misle da ih zbog izglednog negativnog ishoda ne vrijedi prijavljivati. Smatram da je to pogrešno, a čini mi se da i sve više novinara to razumije.

Je li HND i ranije pozivao na bojkot slične vrste?

Reagirali smo kada je slovenski premijer Miro Cerar na konferenciji za medije odbio odgovarati hrvatskim novinarima, kao i kada su na konferenciju hrvatske predsjednice pozvani samo odabrani. Također smo u nekoliko navrata upozorili političare da je nedopustivo sazivati presice na kojima se novinarima ne dozvoljava da postavljaju pitanja.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više