>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Šatoraši i u Crnoj Gori

Zahtjevi Demokratskog fronta ostavka su vlade premijera Mila Đukanovića i formiranje prelazne vlade koja bi ‘organizirala fer i poštene parlamentarne izbore’

Prosvjed oporbe, predvođen Demokratskim frontom, ispred sjedišta parlamenta Crne Gore ušao je u drugi tjedan. Zahtjevi Demokratskog fronta su ostavka vlade premijera Mila Đukanovića i formiranje prelazne vlade koja bi ‘organizirala fer i poštene parlamentarne izbore’. Družba pod šatorima pred državnim parlamentom je šarolika: razvijaju se crnogorske, srpske, bošnjačke, ruske i grčke zastave, ističu se slike ruskog predsjednika Vladimira Putina, a općem koloritu pridonosi i kontroverzni Amfilohije Radović. Vladajuća koalicija se naziva ‘lopovima’, od njih se traži da ‘vrate pare’, a na građane Crne Gore se apelira da obustave rad, kao što je to učinio jedan od govornika, Vladan Šćepanović iz Nikšića. ‘Napuštite radna mjesta, dođite da napravimo promjene pa ćemo onda raditi svi’, njegova je izjava, koju su prenijeli podgorički mediji. Zastupnici Demokratskog fronta su među prosvjednicima, a pozivaju i ostale pripadnike oporbe da napuste parlament. Kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi jer je do sada samo jedan nezavisni zastupnik najavio da neće učestvovati u radu parlamenta ‘dok se o pozivu DF-a ne izjasne ostali oporbeni subjekti’.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je rekao da protesti mogu potrajati ako im je cilj obaranje vlade. ‘Moramo svi zajedno pristajati na pravila demokratskih društava. Dakle, organizator prosvjeda je Demokratski front, koji je politička grupacija s podrškom od šest odsto. Odgovorna vlast ne smije sebi dozvoliti da se ponaša u skladu s ultimatumima koje postavlja šest ili deset odsto, jer bi tako pokazala svoju neodgovornost prema onom što je demokratski izbor građana’, rekao je Đukanović tijekom gostovanja na Radiju Crne Gore, ocijenivši da iza prosvjeda stoji zapravo nemoć DF-a koji se, kako kaže, ‘nema čamu nadati na predstojećim parlamentarnim izborima’. On je također kazao da podrška prosvjednicima dolazi samo iz Srbije, i to iz krugova oko Demokratske stranke Srbije, ali ne i od zvaničnog Beograda. Podgorička komunalna policija je najavila uklanjanje bine i šatora ispred parlamenta.

1/1