Novosti

Društvo

Savjetnik za nekulturu

Režiser proustaških filmova napreduje na društvenoj ljestvici: U momčadi od jedanaest posebnih savjetnika rektora Damira Borasa mjesto centarfora za kulturu namijenjeno je - Jakovu Sedlaru

9koh8a02dwmgq11u9mkf8sgleid

Je li rektor prešao granicu? - Sedlar i Boras (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Zagrebački rektor Damir Boras imenovao je Jakova Sedlara među jedanaest posebnih savjetnika na razini cijelog zagrebačkog Sveučilišta. U skupini uglednih profesora, dekana, doktora i znanstvenika bliskih Borasu, Sedlaru je namijenjena pozicija ‘posebnog savjetnika za resor kulture’. Tako je u rasponu od svega nekoliko tjedana Tuđmanov dvorski redatelj doživio višestruku javnu promociju u glavnom gradu: najprije su ga političke vlasti počastile Nagradom Grada Zagreba za poseban doprinos kulturi, a sada će svoje anakrone ideje, zahvaljujući Borasovom imenovanju, aktivno širiti i u obrazovnom sustavu.

Iako zasad ne znamo konkretne razloge zbog kojih je Sedlar postavljen da savjetuje za kulturu na najvećem hrvatskom sveučilištu, jer se iz Borasova ureda nisu očitovali na naš upit, odgovor bi se mogao kriti u njegovoj profesionalnoj i umjetničkoj biografiji, koja je ipak, barem u teoriji, ključna referenca za dolazak na takvo ugledno mjesto. Riječ je o trećerazrednom proizvođaču negledljivih revizionističkih splačina, u kojima se usputno negira genocid nad Srbima u NDH i shodno tome promovira hrvatska inačica fašizma iz Drugog svjetskog rata. Borasov novi posebni savjetnik za kulturu pritom se proslavio izvanserijskim falsifikatima. Zbog njih su antifašisti te predstavnici srpske i židovske manjine upozorili gradske vlasti da su uručivanjem nagrade svrstali Hrvatsku među one države u kojima jača fašizam. Radi se, nadalje, o umjetniku koji redovno koristi svoje uratke za ispisivanje infantilnih huškačkih potjernica protiv brojnih kazališnih i filmskih redatelja, glumaca, pisaca, novinara i sveučilišnih profesora, ukratko kulturnih radnika i intelektualaca u Republici Hrvatskoj, pa tako i Gradu Zagrebu.

Iako bi navedene činjenice u svakoj normalnoj sredini, a posebno akademskom okruženju, bile dovoljan razlog za potpuno zaziranje od nekog, reputacija Damira Borasa i njegovih političkih simpatizera izuzima mogućnost za bilo kakvo iznenađenje. Od početka svoga mandata, a posebno u posljednjih godinu dana, rektor Boras pokazao se kao pojedinac koji svoju politiku prilagođava težnjama ekstremne katoličke desnice bliske HDZ-u, rastakanju sekularnog karaktera Sveučilišta i obrani plagijatorsko-klijentelističke akademske mreže koja ne preza od manipulacija i zakonodavnih makinacija da bi zadržala moć i privilegije. Riječ je, dakle, o navodno intelektualnom miljeu koji u najmanju ruku vapi za Sedlarovim virtuoznim ekranizacijama. Redatelj ‘Gospe’, ‘Četveroreda’ i dokumentarca ‘Jasenovac - istina’ utoliko je savršen kadar za Borasova savjetnika za kulturu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više