Novosti

Društvo

Savladali sva iskušenja

Iz Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu ispraćena 16. generacija maturanata, sve je spremno za dolazak novih učenika

Prigodnim slavljem nastavnički personal, mlađe kolege, roditelji i prijatelji ispratili su prve junske večeri najnoviju 16. generaciju maturanata Srpske pravoslavne opšte gimnazije (SPOG) "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu.

Dvadesetoro maturanata, od kojih neki s pokojom suzom u očima, saslušale su obraćanja arhijerejskog zamjenika, o. Bogoljuba Ostojića, direktora škole protojereja stavrofora Slobodana Lalića, kao i razrednice Jadranke Rezić koja je podsjetila na sva iskušenja koja su prošli tokom protekle četiri godine. Najbolji među njima - Anđelija Ostojić, Anja Reljić, Nevena Jelača, Nikolina Ivanović i Đorđe Kondić - primili su nagrade i priznanja. Ostojić i Reljić donaciju dobrotvora, porodice Vucelić, a ostali knjige i prigodne poklone. S druge strane, učenici su svim profesorima poklonili po ružu, a razrednici i darove.

Svečanost, kojoj je prethodio vjerski obred u kapeli Sv. Save koji je služio o. Bogoljub Ostojić, završila je već tradicionalnim kolektivnim fotografiranjem te posluženjem torti i drugih delicija.

- Ove godine 16. generacija s dvadesetoro maturanata završava našu gimnaziju. Radi se o kvalitetnom razredu koji je tokom četiri godine školovanja zalaganjem, trudom i rezultatima mnogo doprinio ugledu naše škole. Bilo je tu takmičara na različitim državnim natjecanjima i smotrama gdje su se istakli i promovirali našu školu. Profesorica Rezić, koja im je predavala tri predmeta, ostvarila je dobar kontakt s njima i s njihovim roditeljima, što je doprinijelo dobrim rezultatima - rekao nam je o. Slobodan Lalić, objasnivši da je ove godine ispraćaj učenika upriličen ranije.

- Iako matura počinje u terminima koji su uobičajeni, prvi ispiti na koji idu naši učenici počinju 10. juna. Kako su nastavu završili 24. maja, što im daje više od 15 dana pripreme, odlučili su se za ovaj termin. Potaknulo ih je i činjenica da nastava za učenike mlađih razreda još traje pa i oni mogu prisustvovati svečanosti. Tokom četiri godine boravka između njih je stvorena bliskost i povjerenje u zajednički rad i druženje - kazao je o. Slobodan i dodao da je i ova generacija bila sastavljena od nekoliko učenika iz Zagreba i nekoliko koji su došli izvan Hrvatske s pravom da se upišu, ali većina dolazi iz Hrvatske.

Gimnazija se, kako je naveo, priprema za novu generaciju prvaka.

- Uskoro će biti raspisan konkurs, dok upisi slijede u julu. Po odluci školskog odbora i našeg osnivača upisaćemo 24 učenika u prvi razred. Posljednjih godina upisujemo ih između 20 i 24, pa vjerujem da će takvi rezultati biti i ove godine. Zato pozivamo buduće srednjoškolce i skrećemo im pažnju na postojanje i rad naše škole, da nas dođu posjetiti i budu naši učenici - zaključio je.

Upitali smo Anju Reljić kako se osjeća kao maturantica.

- Uzbuđena sam ne samo zbog svega onog što smo završili, nego i onog što tek moramo početi, prije svega mature. Planiram upisati medicinu u Zagrebu ili Rijeci - rekla je i najavila da će ostati u kontaktu s većinom učenika iz razreda.

- U isto vrijeme sam uzbuđena, ali i jako tužna, jer odlazim iz gimnazije u kojoj sam provela četiri godine. Svi kažu da je srednja škola najljepši dio životu i stvarno je tako. Moja želja je da upišem građevinarstvo, ali vidjet ću kako ću napisati maturu, mada znam da su doslovno svi do sada prolazili na maturama, a mi smo najbolja generacija. Sada dolaze ozbiljniji periodi života u kojima ćemo se morati prilagoditi novim uvjetima - kazala nam je Nevena Jelača.

Kako je rekao Đorđe Kondić, iz gimnazije će imati samo prekrasne uspomene.

- Krasilo nas je zajedništvo i praktički obiteljski odnosi, uz bliski kontat profesora prema nama. Vjerujem da ćemo u budućnosti ostati jako dobri prijatelji - rekao je Kondić, koji neće stopama svog brata Milorada koji je također završio tu gimnaziju i sada je profesor povijesti i geografije.

- Upisat ću fizioterapiju na Zdravstvenom veleučilištu. Iako mi je draga geografija, draža mi je biologija – zaključuje Kondić.

 

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više