Novosti

Politika

SDSS osvojio tri mandata

Sačekat ćemo i vidjeti što je realno moguće, ulaziti u koaliciju ili ne. U ovom trenutku ne razmišljamo o mogućim uvjetima, nego o našim rezultatima i o tome što ukupan rezultat izbora donosi hrvatskom političkom životu, rekao je Milorad Pupovac

L8nrkyo41v64634pvnn8v0vfk92

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je pobjednik parlamentarnih izbora s ukupno 66 osvojenih mandata. Koalicija Restart na čelu sa SDP-om osvojila je 41, a Domovinski pokret 16 mandata. Koalicija Most osvojila je osam mandata, a koalicija Možemo, ugodno iznenađenje ovih izbora, sedam. Koalicija Pametno-Fokus-SSIP osvojila je dva, a HNS i Reformisti po jedan mandat.

Što se tiče zastupnika nacionalnih manjina, oni će i pored izazivača biti isti u narednom mandatu, što znači da SDSS ostaje jedina srpska parlamentarna stranka. Prema najnovijim podacima, Milorad Pupovac osvojio je 10.733 glasova, Dragana Jeckov 8.376, a Boris Milošević 7.715.

Robert Jankovics ponovno će predstavljati mađarsku manjinu, Furio Radin talijansku, Vladimir Bilek češku i slovačku, Veljako Kajtazi romsku i još 11 manjina, a Ermina Ljekaj Prljaskaj albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku.

SDSS je jučer organizirao čekanje rezultata, a među simpatizerima i članovima biračkih odbora bila je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

- Izlaznost na ove izbore generalno je bila znatno manja, pa je takva bila i u srpskom biračkom tijelu. Zadovoljni smo kampanjom jer je ona bila usmjerena na širenje prostora slobode u Hrvatskoj i da sa Srba skinemo sliku koja ne odgovara realnosti. Mislim da smo u dobroj mjeri uspjeli u tome. Svojom smo kampanjom zapravo nasmijali dobar dio Hrvatske - rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Na pitanje novinara o rezultatima izbora, Pupovac je rekao da je rezultat HDZ-a donekle bio očekivan, ali da je iznenađenje loš rezultat SDP-a i Restart koalicije.

- Sastav Sabora neće biti lak, možda će biti teži nego sastav Vlade. HDZ se uspio pojačati i očuvati se kao ključna stranku desnog političkog centra i s obzirom na rezultate SDP-a, HDZ se postavio kao stranka koja treba očuvati demokratske vrijednosti u Hrvatskoj. Snažna stranka lijevog političkog centra je u opadanju i očito da ta stranka bez nove politike nije moguća - komentirao je Pupovac.

Za zeleno-lijevu koaliciju predvođenu platformom Možemo rekao je da je osvježenje za politički život te da je to snaga koja je potrebna Hrvatskoj.

- Bez obzira što se klatno pomaklo udesno, sa Možemo! će politički život u Zagrebu, Saboru i Hrvatskoj biti mnogo življi, dinamičniji i ozbiljniji - rekao je.

Pupovac je kazao da se SDSS neće žuriti u procesu slaganja većine u Saboru.

- To nije jednostavna stvar s obzirom na napade koje doživljavamo. U ovom trenutku nemamo uvjete, brojimo naše glasove i razmišljamo o tome što ukupan rezultat donosi hrvatskom političkom životu - istaknuo je Pupovac uz komentar da je u kampanji bilo mnogo otrovnih strelica usmjerenih protiv SDSS-a i njega osobno.

Kampanju je kao uspješnu za Novosti ocijenio i Boris Milošević.

- Bilo je teško ponoviti kampanju kakvu smo imali za EU izbore, ali mislim da smo uspjeli, da smo ostvariti dobar dojam i da se o nama razgovaralo. Unijeli smo svježinu u kampanju, obišli smo jako puno mjesta u Hrvatskoj, razgovarali s puno ljudi… - rekao je Milošević i dodao da je SDSS svojim rezultatima pokazao da je bolji i prepoznatljiviji od konkurentskog DSS-a.

SDSS je jučer uputio prigovor DIP-u jer na biračkim mjestima na kojima glasaju manjine nije bio istaknut oglas sa zbirnom listom pravovaljano predloženih kandidata u 12. izbornoj jedinici.

- Nigdje nije bilo zbirnih lista da se vidi tko su manjinski kandidati, a listići su bili sakriveni u kovertama, a ne zajedno s ostalima. Veliki broj biračkih odbora pripadnike manjina nije upoznao s pravom da mogu glasati i u 12. izbornoj jedinici. Takva praksa je bila izražena u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku, Pakracu i Gračacu. To je stvar koja se ponavlja koliko god upozoravamo na edukaciju i važnost rada biračkih odbora - rekao je Boris Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više