>

novosti logo

SDSS osvojio tri mandata

Sačekat ćemo i vidjeti što je realno moguće, ulaziti u koaliciju ili ne. U ovom trenutku ne razmišljamo o mogućim uvjetima, nego o našim rezultatima i o tome što ukupan rezultat izbora donosi hrvatskom političkom životu, rekao je Milorad Pupovac

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je pobjednik parlamentarnih izbora s ukupno 66 osvojenih mandata. Koalicija Restart na čelu sa SDP-om osvojila je 41, a Domovinski pokret 16 mandata. Koalicija Most osvojila je osam mandata, a koalicija Možemo, ugodno iznenađenje ovih izbora, sedam. Koalicija Pametno-Fokus-SSIP osvojila je dva, a HNS i Reformisti po jedan mandat.

Što se tiče zastupnika nacionalnih manjina, oni će i pored izazivača biti isti u narednom mandatu, što znači da SDSS ostaje jedina srpska parlamentarna stranka. Prema najnovijim podacima, Milorad Pupovac osvojio je 10.733 glasova, Dragana Jeckov 8.376, a Boris Milošević 7.715.

Robert Jankovics ponovno će predstavljati mađarsku manjinu, Furio Radin talijansku, Vladimir Bilek češku i slovačku, Veljako Kajtazi romsku i još 11 manjina, a Ermina Ljekaj Prljaskaj albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku.

SDSS je jučer organizirao čekanje rezultata, a među simpatizerima i članovima biračkih odbora bila je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

- Izlaznost na ove izbore generalno je bila znatno manja, pa je takva bila i u srpskom biračkom tijelu. Zadovoljni smo kampanjom jer je ona bila usmjerena na širenje prostora slobode u Hrvatskoj i da sa Srba skinemo sliku koja ne odgovara realnosti. Mislim da smo u dobroj mjeri uspjeli u tome. Svojom smo kampanjom zapravo nasmijali dobar dio Hrvatske - rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Na pitanje novinara o rezultatima izbora, Pupovac je rekao da je rezultat HDZ-a donekle bio očekivan, ali da je iznenađenje loš rezultat SDP-a i Restart koalicije.

- Sastav Sabora neće biti lak, možda će biti teži nego sastav Vlade. HDZ se uspio pojačati i očuvati se kao ključna stranku desnog političkog centra i s obzirom na rezultate SDP-a, HDZ se postavio kao stranka koja treba očuvati demokratske vrijednosti u Hrvatskoj. Snažna stranka lijevog političkog centra je u opadanju i očito da ta stranka bez nove politike nije moguća - komentirao je Pupovac.

Za zeleno-lijevu koaliciju predvođenu platformom Možemo rekao je da je osvježenje za politički život te da je to snaga koja je potrebna Hrvatskoj.

- Bez obzira što se klatno pomaklo udesno, sa Možemo! će politički život u Zagrebu, Saboru i Hrvatskoj biti mnogo življi, dinamičniji i ozbiljniji - rekao je.

Pupovac je kazao da se SDSS neće žuriti u procesu slaganja većine u Saboru.

- To nije jednostavna stvar s obzirom na napade koje doživljavamo. U ovom trenutku nemamo uvjete, brojimo naše glasove i razmišljamo o tome što ukupan rezultat donosi hrvatskom političkom životu - istaknuo je Pupovac uz komentar da je u kampanji bilo mnogo otrovnih strelica usmjerenih protiv SDSS-a i njega osobno.

Kampanju je kao uspješnu za Novosti ocijenio i Boris Milošević.

- Bilo je teško ponoviti kampanju kakvu smo imali za EU izbore, ali mislim da smo uspjeli, da smo ostvariti dobar dojam i da se o nama razgovaralo. Unijeli smo svježinu u kampanju, obišli smo jako puno mjesta u Hrvatskoj, razgovarali s puno ljudi… - rekao je Milošević i dodao da je SDSS svojim rezultatima pokazao da je bolji i prepoznatljiviji od konkurentskog DSS-a.

SDSS je jučer uputio prigovor DIP-u jer na biračkim mjestima na kojima glasaju manjine nije bio istaknut oglas sa zbirnom listom pravovaljano predloženih kandidata u 12. izbornoj jedinici.

- Nigdje nije bilo zbirnih lista da se vidi tko su manjinski kandidati, a listići su bili sakriveni u kovertama, a ne zajedno s ostalima. Veliki broj biračkih odbora pripadnike manjina nije upoznao s pravom da mogu glasati i u 12. izbornoj jedinici. Takva praksa je bila izražena u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku, Pakracu i Gračacu. To je stvar koja se ponavlja koliko god upozoravamo na edukaciju i važnost rada biračkih odbora - rekao je Boris Milošević.

1/1