>

novosti logo

SDSS podržao Plenkovića za mandatara

Interes je zastupnika SDSS-a i ostalih manjina da imaju člana vlade, a tko će to biti, na kojoj poziciji i s kojom odgovornosti, o tome ćemo tek razgovarati, rekao je Milorad Pupovac

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo SDSS-a jednoglasno je odlučilo da će ta stranka dati podršku predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za mandatara nove vlade. To je nakon sjednice potvrdio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, ističući da će njegov, kao i potpisi Borisa Miloševića i Dragane Jeckov biti pribrojani ostalima s kojima će Plenković otići predsjedniku Zoranu Milanoviću kao kvalificirani mandatar za sastav vlade. Podsjetimo, za dobivanje mandata za sastavljanja vlade potrebno je 76 potpisa – HDZ ih ima 66, HNS i Reformisti Radimira Čačića po jedan, a tu je i osam zastupnika nacionalnih manjina. Pupovac je naglasio da je predsjedništvo razgovaralo o načinu participacije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

- Spremni smo prihvatiti razgovor i o jednom i o drugom, oko toga imamo različite ideje, ali ćemo ih raspraviti s kolegama iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina, kao i s preostalim partnerima u većini. Kako će i na koji način izgledati vlada i njen sastav i kako će izgledati njen program, o tome ćemo razgovarati naknadno - rekao je Pupovac, koji je novinarima poručio da im još uvijek ne može odgovoriti na pitanje hoće li biti ministar u novoj vladi.

- Bilo je puno prilika kad sam mogao biti član vlade, a nisam bio. Interes je zastupnika SDSS-a i ostalih manjina da imaju člana vlade, a tko će to biti, na kojoj poziciji i s kojom odgovornosti, o tome ćemo razgovarati između sebe, u SDSS-u i na zajedničkom sastanku s ostalim zastupnicima. Ne želimo licitirati i ne želimo da osoba koja bi trebala biti član vlade o tome sazna iz medija. Pustite SDSS da odluči tko će to biti - rekao je.

- Mi izrazito cijenimo stav HDZ-a da manjine trebaju imati jednog člana vlade. Mogu samo reći da je odluka o podrški Plenkoviću kao mandataru i ovlastima donesene za 15 minuta. Suglasnost je izuzetno visoka, s tim da treba procijeniti što je najbolje za vladu i za realizaciju programa koji su od interesa za zastupnike nacionalnih manjina - rekao je Pupovac i najavio da će se SDSS u novoj vladi zalagati za općenacionalna i manjinska pitanja.

- Ona su i u jednom i u drugom slučaju relevantna, a o tome moramo razgovarati prije nego što iziđemo u javnost - rekao je.

Na pitanja kakav je stav SDSS-a o jačanju većine zastupnicima iz drugih stranaka i koalicija, Pupovac je odgovorio da je ‘postojećih 76 zastupnika odgovorna ekipa koja ima poduže iskustvo u koalicijskom funkcioniranju koje ne karakterizira nikakva vrsta avanturizma’.

- Mogućnost da bude još onih koji bi podržavali HDZ nije do nas, ali ne bismo htjeli ponavljanje iskustva iz prošlog mandata kad se dešavalo stihijsko i suspektno prelaženja ljudi iz jednih stranaka u druge u cilju podrške vladajućoj većini. To ovoj većini sada ne treba i ona to ne bi smjela nikako dopustiti. Ništa od onog što bi bacilo mrlju na pitanje političkih stranaka ili lista ili nešto teže, mi ne bismo pozdravili, naprotiv tome bismo se suprotstavili - rekao je Pupovac.

Naglasio je i potrebu da pripadnici srpske zajednice budu prisutni i na nižim nivoima u različitim ministarstvima i institucijama.

- Simbolički i funkcionalno je važno da su naši kolege iz HDZ-a predložili da manjine imaju člana vlade, ali isto toliko je važno da imamo ljude na nižim razinama u ministarstvima, agencijama i javnim poduzećima. Previše je naselja bilo bez struje i bez vode, previše je općina i županija sa zapuštenim putevima u koje se nije ulagalo, kao ni u komunalnu i socijalnu infrastrukturu koju treba dodatno unapređivati i posvećivati joj veliku pažnju.

Pitanje razvoja koje treba biti na prvom mjestu kako bi se postigla ravnopravnost ovih s drugim sredinama. Na njima postoje brojni potencijali i ne može se odlučivati kako će se koristiti energetski ili vodni potencijali, a da mi koji zastupamo te ljude nizašto da ne budemo pitani - zaključio je predsjednik SDSS-a.

1/3