>

novosti logo

SDSS: Potvrdili smo svoju snagu

Nastavit ćemo ovo što smo započeli da bismo širili prostor slobode i kod svakog našeg aktualnog i potencijalnog birača stvorili potpuni osjećaj sigurnosti, a istovremeno širili svoja savezništva s biračima svih nacionalnosti i sa strankama koje su nam bliske, kaže Milorad Pupovac

SDSS nije uspio dobiti mandat u Evropskom parlamentu, ali je u stranci nepodijeljeno mišljenje da je ostvaren odličan rezultat. Više od 28.000 glasova politički je kapital na koji u budućnosti treba računati, pogotovo ako se zna da je rezultat mogao biti i bolji da je u Srbiji bilo više biračkih mjesta.

Slaže se s time i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

- Mislim da možemo biti zadovoljni ukupnim učinkom na ovim evropskim izborima. Nismo dobacili do onoga što nam je bio krajnji cilj, ali isto tako, nismo ni podbacili. Postigli smo ono što gotovo nitko nije očekivao do razvoja naše kampanje i ono što je najvažnije, pokazali smo da smo stranka koju se do sada podcjenjivalo, a ovaj rezultat pokazuje da su iza nas ostale brojne liste koje su procjenjivane kao mnogo uspješnije od SDSS-a. Ono što je najvažnije, sa ovim rezultatom SDSS se samostalno pozicionirao kao treća politička lijevo-liberalna opcija u zemlji. Rezultat je mogao biti bolji da nije bilo opstrukcija na biračkim mjestima u inozemstvu, tj. da nije bilo očite diskriminacije i neuvažavanja naših argumenata u Državnom izbornom povjerenstvu, kada smo uočili tu diskriminaciju prije izbora. S druge strane, i mi i naši birači trebamo vidjeti kako i na koji način nastaviti ovo što smo započeli, a sigurno ćemo nastaviti da bismo dodatno širili prostor slobode i kod svakog aktualnog i potencijalnog birača stvorili potpuni osjećaj sigurnosti i istovremeno širili svoja potencijalna savezništva s biračima svih nacionalnosti i sa strankama koje su nam bliske, rekao je Pupovac.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti, Dejan Jović, po prvi puta se na ovim izborima od promatrača prometnuo u izbornog kandidata. Njegova kandidatura privukla je veliku pažnju medija u Hrvatskoj i u cijeloj regiji. Za Novosti je komentirao izborne rezultate.

- Kampanja koja se vodila imala je pozitivan efekt, posebno kada se uzme u obzir njen emancipatorski karakter. Pokazala je sasvim novi tip političke pozicije i ambicije srpske zajednice u Hrvatskoj. Preporučio bih svakome da takvu kampanju ponovi. Što se tiče rezultata, gotovo 30.000 glasova, koliko je dobila lista 24, respektabilan je rezultat, posebno kada se usporedi s drugim parlamentarnim strankama, poput HNS-a i HSLS-a, uključujući i nove političke grupacije, kao što su Start i Nova ljevica. Mislim da je najvažniji dugoročni efekt tog rezultata u tome što sada nitko ne može osporavati legitimitet srpskih zastupnika u Saboru, jer je očigledno da i bez posebne manjinske kvote i izborne jedinice, SDSS može dobiti 30.000 glasova, što je više nego što je Milorad Pupovac dobio na prošlim evropskim izborima i više nego što srpski zastupnici dobiju na parlamentarnim izborima. Kampanja i njen rezultat su pokazali da ta stranka i njeni zastupnici imaju legitimitet u hrvatskoj politici – objasnio je Jović.

Saborski zastupnik SDSS-a, Boris Milošević, također smatra da je ostvaren dobar rezultat.

- Rezultat je dobar. Potvrdili smo svoju snagu i politički kapital, pogotovo stoga što nam je ovo prva ovakva kampanja i što smo na izbore izašli sami, kao manjinska srpska stranka u društvenim uvjetima jačanja desnice. Mislim da u ovom trenutku još nismo svjesni velikog iskoraka koji smo napravili. Osvijestili smo probleme i položaj naše zajednice u društvu na jedan do sada neviđen način i izvukli smo ćirilicu u javni prostor. DIP, međutim, nije dobro procijenio situaciju u Srbiji. Faktički cijela Srbija ima dva biračka mjesta i vrlo lako se stvori gužva. Ti birači su definitivno diskriminirani. Čekanje u redovima sigurno je obeshrabrilo dio birača koji su se po prvi put odazvali u pristojnom broju. Nadam se da ih to neće odvratiti od nekih budućih izbora, zaključuje Milošević.

1/1