Novosti

Kronika

Сeћaњa прeживeлих oптaнaтa

Прoмoциja књигe ‘Сликoм и рeчjу прoтив зaбoрaвa’ у мaђaрскoм Moхaчу: Oптaциja Србa из мaђaрскoг дeлa Бaрaњe пoслe Првoг свeтскoг рaтa oстaвилa je трaгичнe пoслeдицe

3nswr274dk2v917imydn8ugjf6q

Svi učesnici promocije u Srpskoj čitaonici u Mohaču

U Srpskoj čitaonici pri pravoslavnoj crkvi u mađarskom gradu Mohaču, a u organizaciji mohačke Srpske samouprave, održana je promocija knjige ‘Slikom i rečju protiv zaborava’. To je posebno izdanje iz edicije ‘Baranjske sveske’, 12. po redu, objavljeno povodom obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata i optacije, koja je uslijedila nakon tog rata. Knjiga je zajedničko izdanje Samouprave Srba u Pečuju i Pečujsko-baranjskog srpskog udruženja, a glavni i odgovorni urednik je dr. Predrag Mandić, novinar Srpske redakcije Mađarskog radija.

Poslije Prvog svjetskog rata, Trijanonskim ugovorom o miru s Mađarskom (1920), priznato je pravo Mađarima i Nijemcima u Kraljevini SHS da u roku od dvije godine mogu odlučiti hoće li ostati u Kraljevini SHS ili optirati u matičnu državu. Također, Srbi i drugi Južni Slaveni u Mađarskoj su mogli optirati za Kraljevinu SHS.

Mandić u predgovoru knjige, optaciju Srba iz mađarske Baranje ocjenjuje tragičnim zbivanjem po srpski narod, nakon koga je ‘u brojčanosti Srba u mađarskom delu Baranje ostala pustoš’. Na 150 stranica velikog formata, na finom papiru i s preko 150 fotografija u boji, knjiga u svom prvom dijelu sadrži predgovor glavnog urednika, kao i tekst ‘Mađarsko-jugoslovenski državni odnosi za vreme optacije’ historičara dr. Arpada Hornjaka, docenta na Pečujskom univerzitetu, te tekst dr. Gojka Malovića iz Beograda ‘Optiranje Srba u mađarskom delu Baranje 1920-1931’. U drugom, većem dijelu knjige nalaze se priče optanata iz Belog Manastira i Popovca, te priče potomaka optanata iz Belog Manastira, Bolmana, Šida i Trpinje.

Knjigu su predstavili glavni urednik dr. Predrag Mandić i jedan od autora dr. Arpad Hornjak, koji govori naš jezik. Među prisutnima, nažalost, nije bio optant Josif Bačvanin iz Belog Manastira, rođen 1927. godine u mađarskom Lančugu, koji je preminuo petnaestak dana prije promocije i na čiju je ideju nastala knjiga.

U drugom dijelu promocije prisutni optanti i njihovi potomci govorili su o svojim uspomenama i saznanjima vezanim za optaciju. Tad je i rečeno da za novoizdanom knjigom postoji velik interes, da se glavnom uredniku javljaju drugi potomci optanata sa svojim pričama, slikama i dokumentima, te da se može jednog dana očekivati i knjiga ‘Slikom i rečju protiv zaborava II’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više