Novosti

Društvo

Većina zemalja EU-a tretira Covid-19 kao profesionalnu bolest

Novo izvješće Eurostata pokazuje da sedamnaest zemalja Europske unije, među kojima je i Hrvatska, Covid-19 klasificira kao profesionalnu bolest

Large rsz eurostat mapa

Mapa Eurostata (foto Eurostat)

Eurostat je početkom ovog tjedna objavio novo izvješće o pravnom statusu Covida-19 kao ozljede na radu i/ili profesionalne bolesti u pojedinim europskim zemljama, nakon istraživanja provedenog u cijeloj Europskoj uniji. 

Status Covida-19 kao profesionalne bolesti i/ili ozljede na radu odlučujući je faktor u slučajevima osiguranja. U mnogim zemljama radnici i radnice ispunjavaju uvjete za pojačanu socijalnu zaštitu i prava u slučaju profesionalne bolesti, uključujući troškove dugotrajne njege i naknadu za izgubljene plaće ako radni uvjeti dovode do bolesti.

Prema rezultatima istraživanja, svih 27 zemalja EU-a uvažava da postoji profesionalni rizik od Covida-19. Međutim, postoje razlike u načinu kako taj rizik kategoriziraju ​​(nesreća na radu i/ili profesionalna bolest) te koji su sektori i zanimanja uključeni u priznavanje rizika, tj. je li takvo priznavanje ograničeno na zdravstveni sektor ili prošireno i na druge sektore.

Istraživanje pokazuje da 17 zemalja EU prepoznaje Covid-19 kao profesionalnu bolest: Bugarska, Cipar, Hrvatska, Češka, Estonija, Francuska, Mađarska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Švedska. Italija, Slovenija i Španjolska Covid-19 tretiraju kao ozljedu na radu. Ovisno o različitim nacionalnim kriterijima, Austrija, Belgija, Danska, Njemačka i Finska mogu Covid-19 smatrati ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću. Grčka i Irska također Covid-19 povezuju s radnim uvjetima, ali u tim zemljama nije kategoriziran ni pod profesionalno oboljenje ni pod ozljedu na radu.

Europska federacija sindikata javnih službi (EPSU) od početka pandemije ističe da u sektorima u kojima radne aktivnosti dovode u opasnost od izloženosti koja je veća od one za opću populaciju, Covid-19 treba prepoznati kao profesionalnu bolest i pružati zaštitu i nadoknadu radnicima u skladu s time. Europski sindikati u više su navrata pozvali Europsku komisiju da poduzme mjere da se Covid-19 prizna kao profesionalna bolest u svim zemljama članicama EU-a, ali zasad je ta inicijativa prošla bez potpunog uspjeha.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više