>

novosti logo

Kronika Kronika

Sedmi Dani srpske kulture u Istri

U istarskim gradovima Puli, Rovinju i Umagu od 17. do 19. avgusta održani su sedmi po redu Dani srpske kulture u Istri na kojima su se uz umjetnike i KUD-ove predstavila i poduzeća i organizacije iz Srbije

U istarskim gradovima Puli, Rovinju i Umagu od 17. do 19. avgusta održani su sedmi po redu Dani srpske kulture u Istri na kojima su se uz umjetnike i KUD-ove predstavila i poduzeća i organizacije iz Srbije. Organizatori dana su Zajednica Srba u Istri i pododbor Prosvjete u Umagu, a u brojne suorganizatore ubrajaju se Srpsko narodno vijeće, Savjet za nacionalne manjine RH, Istarska županija, gradske vlasti Pule, Rovinja i Umaga, Ministarstvo kulture i informisanja RS i Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade RS.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić zahvalom organizatorima, donatorima i medijima koji prate manifestaciju.

- Cilj manifestacije, koja se održava i u ostalim Istarskim gradovima, približavanje je i predstavljanje bogatstva kulturnih različitosti i tradicija - rekao je.

Pozdravio je uzvanike među kojima su bili konzuli RS u Rijeci i Zagrebu Momčilo Radivojević i Nenad Maričić, Stanko Janić iz SNV-a, istarski župan Valter Flego sa suradnicima te predstavnici nacionalnih manjina u Puli.

U Rovinju, Umagu i Puli predstavljen je dio eksponata muzeja ‘Pletilja’ iz Sirogojna, srpskog sela svjetski poznatog po tradicionalnoj izradi upotrebnih predmeta od vune. Članice muzeja upriličile su i modnu revija čuvenih džempera ‘Sirogojno style’. U muzičkom dijelu nastupili su KUD ‘Zlatibor’ iz Čajetine i trubački orkestar ‘Grujičić’ iz Sirogojna. U okviru programa u pulskom Domu hrvatskih branitelja otvorena je i izložba likovnih radova umjetnika iz Srbije, dok je Turistička organizacija ‘Zlatibor’ zainteresiranima davala informacija o turističkim znamenitostima tog dijela zapadne Srbije.

Treba spomenuti i da je na manifestaciji u Umagu, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Vili Bassanese i njegovi zamjenici, predsjednik tamošnjeg pododbora ‘Prosvjeta’ Cvetko Jovanović izrazio je zahvalnost na suradnji ostalim organizatorima, članovima udruge i Gradu Umagu za potporu i nastojanje podizanja kvalitete ovakvih manifestacija, što potvrđuje velika posječenost, kao i izuzetno pozitivni komentari sveprisutnih. Danima je po procjeni organizatora prisustvovalo tri do četiri hiljade ljudi.

1/1