Novosti

Društvo

Seks u pandemiji

Prema preliminarnim podacima istraživanja u SAD-u u većini slučajeva pandemija je imala pozitivan učinak na brakove ispitanika. Čak 84 posto ispitanih tvrdi da su "posvećeniji svome braku", dok njih 85 posto "sada više cijeni svoje partnere", kao i dobar zajednički život prije pandemije

Large poljubac

Što se tiče učestalosti spolnih odnosa, polovica žena rekla je da su oni isti kao i prije pandemije (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Istraživači Instituta Kinsey na američkom Sveučilištu Indiana proveli su u prvim mjesecima nakon pojave Covida-19 istraživanje o tome kako je pandemija, odnosno obaveza distanciranja i provođenje više vremena s obitelji, utjecala na kvalitetu bračnog života, seksualno ponašanje, reproduktivno zdravlje i planiranje te individualno zadovoljstvo. U istraživanju je sudjelovalo 1117 oženjenih pojedinaca, uključujući i istospolne zajednice, u dobi između 30 i 50 godina života, a preliminarni podaci pokazuju da je u većini slučajeva pandemija imala pozitivan učinak na brakove ispitanika. Čak 84 posto ispitanih tvrdi da su "posvećeniji svome braku", dok njih 85 posto "sada više cijeni svoje partnere", kao i dobar zajednički život prije pandemije.

Ovi podaci možda su iznenađujući s obzirom na to da je u vrijeme lockdowna zabilježen velik porast obiteljskog nasilja. Istraživanje pokazuje i da su u ranim danima pandemije povećanje brige za djecu i rada u kući negativno utjecali na žene u heteroseksualnim brakovima, ali ne i na muškarce. Također, 63 posto ispitanih složilo se da je pandemija stresna za njihov obiteljski život, dok je njih 21 posto reklo da je naštetila njihovom braku. Da razmišlja o razdvajanju ili razvodu reklo je pak 16 posto ispitanih.

Što se tiče učestalosti spolnih odnosa, polovica žena rekla je da su oni isti kao i prije pandemije, dok je preostala polovica u jednakim omjerima (24 i 24 posto) podijeljena na one koje spolne odnose imaju rjeđe i one koji ih imaju češće. S druge strane, 35 posto muškaraca u heteroseksualnim brakovima prijavilo je da ima više seksualnih odnosa, a u homoseksualnim njih čak 55 posto. Kod žena je zabilježeno i češće smanjenje emocionalnog zadovoljstva nego kod muškaraca: 17 posto žena osjetilo je smanjenje zadovoljstva a 11 posto povećanje, dok njih 74 posto nije doživjelo nikakvu promjenu. Kod muškaraca su ti udjeli podjednaki, što ukazuje da je pandemija negativnije djelovala na emocionalno zadovoljstvo žena nego muškaraca. Nezadovoljstvo kod žena najčešće je povezano sa stresom uzrokovanim strahom od bolesti i radom unutar obitelji, dok je kod muškaraca uočena korelacija sa stresom na poslu i zabrinutošću za radna mjesta, karijere i financije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više