Novosti

Društvo

Seminar Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust

Od 9. do 11. novembra u Zagrebu će se uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma i godišnjice Kristalne noći održati trodnevni on-line seminar "Antisemitizam, holokaust, stradanja – prošlost u sadašnjosti"

Large seminar 2

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma i godišnjice Kristalne noći zagrebački Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust od 9. do 11. novembra održat će trodnevni online edukativni program "Antisemitizam, holokaust, stradanja – prošlost u sadašnjosti".

U radu seminara učestvovat će više istaknutih znanstvenika i stručnjaka koji će putem predavanja i diskusija obrađivati teme kao što su etičnost medija u izvještavanju i komentiranju holokausta, stradanja Židova, Srba, Roma i političkih neistomišljenika, koliko su relevantni povijesni izvori koji se koriste, kako umjetnost, književnost i film tematiziraju antisemitizam i druge srodne teme.

Seminar se održava putem Zoom Webinar platforme, a moći će se pratiti uživo na Facebook stranici Centra za promicanje tolerancije.

"Cilj nam je informiranje i educiranje izravnih sudionika – studenata novinarstva, komunikologije, sociologije, politologije i povijesti, novinara i urednika, ali i cjelokupne javnosti te stvaranje javnog mnijenja o potrebama i vrijednostima točnog i argumentiranog prenošenja istine o holokaustu. Kroz predavanja renomiranih sveučilišnih profesora, znanstvenika i stručnjaka seminar donosi saznanja kako razlučiti istinu od povijesnih preinaka, mitomanija i lažiranja", ističe Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

O etičkoj strani izvještavanja, gorućeg pitanja suvremenih medija, svoja predavanja održat će teolog, profesor etike i dugogodišnji rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Peter Kuzmič, profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Gordana Vilović, povijesne činjenice o antisemitizmu, holokaustu i stradanjima u Hrvatskoj i Europi tema su predavanja Gorana Hutinca, docenta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Nebojše Blanuše, profesora na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Ive Goldsteina, profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

O antisemitizmu, holokaustu i stradanjima na filmu govorit će Daniel Rafaelić, povjesničar filma, o utjecajima u književnosti Igor Hofman, predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a o glazbenim utjecajima dirigent Tonči Bilić.

Kao nadogradnja seminaru održat će se i stručna radionica koju će voditi Ljiljana Dobrovšak, znanstvena savjetnica u Institutu za društvene znanosti Ivo Pilar pod nazivom "Nestale obitelji u holokaustu i stradanjima – metodologija istraživanja i vodič za potomke”.

Način prikazivanja stradanja Roma u NDH u hrvatskim medijima tema je stručne radionice Danijela Vojaka, višeg znanstvenog suradnika u Institutu za društvene znanosti Ivo Pilar, a Loranda Miletić, profesorica povijesti i viša savjetnica za nastavu povijesti u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Zadru govorit će o suvremenim pristupima poučavanju o antisemitizmu, holokaustu i stradanjima. Partner projekta je Festival suvremenog židovskog filma Zagreb.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više