Novosti

Rabljena sedmica

Senzacionalno: rastu plaće!

Boris Vujčić mjesečno prima pet hiljada kuna više nego prije, Zoran Milanović 1500 kuna, a Andrej Plenković 1000 kuna. Konačno, ipak se krećemo, ne treba više bježati u Irsku!

Large rabljena

Za njega se lijepe afere – Boris Vujčić (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Plaće

Nije puno, ali zasigurno će ih razveseliti: prema novoj imovinskoj kartici, predsjednik države Zoran Milanović prima 1500 kuna veću plaću – iznosi 26.674 kune, a stigao je prištedjeti milijun kuna. Ni Andrej Plenković ne gine za domovinu besplatno, mjesečni mu je prihod viši za tisuću kuna nego preklani i zastao je na 23.157 kuna, a štednja mu je porasla s 155 tisuća eura na 170 tisuća eura. Supruga mu nije rasipna pa joj je štednja skočila sa 7072 eura na 7224 eura. Porast prihoda bilježe i ministri. Gordan Grlić Radman prije je primao 19.444 kuna, a sada 20.516 kuna – tu nema spora, odlično smo prošli, da ga ne plaćamo dobro sigurno bi ga kupila neka druga država – dok su njegovim kolegama Viliju Berošu i Mariju Banožiću primanja neznatno porasla: Berošu s 19.500 na 19.576 kuna, a Banožiću, čovjeku na čijoj mudrosti i odlučnosti počiva obrana Republike Hrvatske, s 20.567 na 20.571 kunu. Nije puno, dapače, minorno je, ali ne sumnjamo da je i to zasluženo. Navedeno nas vodi prema zaključku kako se u Hrvatskoj ipak može živjeti, nije sve u Irskoj, rastu i ovdje plaće. Dolje apatija i beznađe!

 

Guverner

O kuni ćete čitati još u ovom broju, ali drago nam je i zbog nje. U noviju hrvatsku povijest ušla je u paketu s oživljavanjem nježnih osjećaja prema ustaštvu, a iz nje izlazi također neslavno – kao krivotvorina. Goleme zasluge za pretvaranje hrvatskog prijedloga dizajna novčanica eura u autentični hrvatski skandal – dizajner Stjepan Pranjković je, kako se ispostavilo, bez dopuštenja precrtao kunu s fotografije škotskog autora Iaina H. Leacha – ima Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, institucije koja je provela natječaj za izgled novčanica. Na Vujčića se nedavno zalijepila i afera s trgovanjem vrijednosnim papirima novčarskih institucija, što je malčice osjetljiva aktivnost jer njegova banka treba kontrolirati poslovanje novčarskih institucija. Srećom, poneki poslovni fijasko ne utječe na Vujčićeve životne prilike. Imovinska mu kartica kaže da je postao bogatiji za stan od 92 kvadrata u Zagrebu, garažu i kuću u Sabunikama kod Zadra te livade u Kutini. Sve je, piše u njegovoj kartici, a prenosi jutarnje glasilo, stekao od majke, darovnim ugovorom. Nešto je stekao i sam, za godinu dana uštedio je 110.180 eura i 468.506 kuna, dobio je i 511 tisuća kuna nagrade Izvršnog odbora Mađarske narodne banke za iznimno pojedinačno djelovanje i životno postignuće pojedinaca na međunarodnoj sceni. O Vujčiću još recimo i da mu je plaća porasla za tričavih pet tisuća kuna, pa sada iznosi 48.502 kune. Ponovimo, može se, građani, može se, okanite se malodušnosti, sanjarenja o Irskoj i sličnih nedomoljubnih kučina.

 

Harmonija

U vrhu vlasti harmonija. Krunoslav Capak, prvi čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je da od pojave omikrona covid-potvrde "gube na važnosti". Od početka godine imamo 40 tisuća reinfekcija pa se razmatra odustajanje od tih potvrda, priopćio je šef HZJZ-a. "Naravno da pratimo sve što se događa", izjavio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. "Pratit ćemo situaciju i dalje, vidimo neka iskustva, prošli tjedan sam bio u nekim članicama EU-a u kojima ne možete bez covid-potvrde ući ni u kafić, ni u restoran. U ovom trenutku nismo još u toj situaciji", replicirao je Božinović. Na pitanje je li se Capak istrčao s izjavom, ministar unutarnjih poslova i glavni hrvatski epidemiolog-amater malo je petljao, pa na kraju poručio da se u ovom trenutku ne razmatra ukidanje covid-potvrda.

 

Migranti

U listopadu prošle godine, nekoliko dana nakon objave snimke policijskog premlaćivanja migranata na granici prema Bosni i Hercegovini, a u zoni nadležnosti Policijske uprave Karlovačke, dozapovjednik Postaje granične policije Bajakovo poslao je podređenima vrlo indikativne upute za postupanje prema migrantima. U njima, prema citatima objavljenima u hrvatskim medijima, stoji: "Poštovani! Na kolegiju načelnika PU Vukovarsko srijemske skrenuta je pozornost na postupanje policijskih službenika prema migrantima zbog nedavno objavljenih snimaka nevladinih organizacija o postupanju pol. službenika na području PU Karlovačke. Navedene snimke izazvale su različite reakcije i polemike među građanima i unutar samih policijskih službenika. Radi zaštite samih policijskih službenika potrebno je da vođa grupe prilikom odvraćanja iz dubine bude prisutan pri samom odvraćanju, a samo odvraćanje provode pol. službenici koji su i postupali prema migrantima. Vođa grupe dužan je dostaviti sl. zabilješku o odvraćanju za cijelu smjenu u kojoj će navesti svako odvraćanje sa vremenskim podacima i podacima pol. službenika koji su izvršili odvraćanje. Ukoliko zamijetite da se migranti prilikom odvraćanja bespotrebno maltretiraju i fizički zlostavljaju, upozorite te pol. službenike i o istom upoznajte rukovoditelje. Samo odvraćanje potrebno je disperzirati na više mjesta i prije samog odvraćanja dobro pregledati okolicu samog mjesta radi utvrđivanja eventualnih osoba koje bi vršile snimanja postupanja ili predmeta u kojima bi se mogla nalaziti skrivena kamera." Iz policije su pokušali objasniti da ni "dubina" ni "odvraćanje" ne znače ono što se čini da znače. No Ured pučke pravobraniteljice najavio je potragu za dodatnim objašnjenjima.

 

Žena

Šezdesetsedmogodišnja žena brutalno je ubijena u kafiću u Rijeci. Dobro, nema nježnog umorstva, no ovo što smo čitali zaista opravdava konstataciju da je umorstvo bilo izrazito brutalno. Ubojica, ulični pjevač, divljao je dok ga je policija privodila na saslušanje. Mučna priča o luđaku postala je nacionalna tema. Još je jedna žena ubijena.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više