>

novosti logo

Piše Novosti

Šest televizija privremeno ostalo bez koncesije zbog ‘Bujice‘

Vijeće za elektroničke medije zbog govora mržnje prema migrantima na 24 sata oduzelo koncesiju Z1 televiziji, SBTV-u i Osječkoj televiziji, dok četiri sata neće emitirati Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran

Vijeće za elektroničke medije odlučilo je da zbog govora mržnje prema migrantima u emisiji ‘Bujica’ na 24 sata oduzme koncesiju televizijskim stanicama koje su je emitirale. Radi se o zagrebačkoj Z1 televiziji, SBTV-u iz Slavonskog Broda i Osječkoj televiziji, dok četiri sata neće emitirati Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran.

U emisiji, u kojoj su uz voditelja Velimira Bujanca gostovali Zoran Grgić i Frano Čirko, emitiran je prilog pod naslovom ‘Ispovijest T. L. - Zagrepčanke, žrtve migrantske pljačke’ u kojem je jedna od sugovornica kazala: ‘Ne daj Bože da ih netko ne istuče ili nešto. Mislim… što bi po meni trebalo radit do iznemoglosti, dok valjda ne prekinu…’, što je Vijeće ocijenilo kao poziv ‘na mržnju i nasilje prema migrantima kao identitetski određenoj skupini’.

‘Ovaj prilog je ranije pripremljen i urednički odobren, te je emitiran kao dio emisije. Time su nakladnici donijeli i odluku da preuzimaju i uredničku odgovornost za izjave sudionika u prilogu, pa i one koje se mogu okvalificirati kao govor mržnje, a što jesu izjave u ovom prilogu. Nemoguće je odreći se te odgovornosti tako da se nakladnici od ovog sadržaja ograđuju tekućim tekstom, kao što navode u svom očitovanju’, piše u odluci Vijeća. 

Također se navodi da se gost u studiju o migrantima izražavao kao o ‘bolesnoj skupini, zaraženoj teškim i prenosivim zaraznim bolestima (AIDS, hepatitis, tuberkuloza), čime se u gledateljstvu može stvoriti privid zdravstvene opasnosti koja prijeti, dodatno i zbog toga jer te bolesti, po navodu gosta, migranti namjerno šire.’

‘Od takve mrzilačke izjave se voditelj i urednik ne ograđuje, osim što ju ocjenjuje ‘malo radikalnom’, a što se ne može ocijeniti kao primjereno upozorenje gostu da je takav govor nedopušten i neprimjeren’, ocjena je članova Vijeća koje je u obzir uzelo i izjave samog Bujanca koji je u uvodu emisije kazao da je riječ o ‘tim divljacima koji su došli s Istoka i koji siluju’, čime je, ističe Vijeće, usmjerio diskurs emisije i potaknuo na mrzilački, diskriminatorni i omalovažavajući diskurs prema migrantima. 

‘Vijeće je razmotrilo i očitovanje nakladnika te u određenoj mjeri prihvatilo njihove argumente uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o emisiji uživo pa su mjere koje su nakladnicima dostupne za suzbijanje poticanja na mržnju ipak manje nego onda kada program ide s odgodom, kada je i mogućnost intervencije u program potpuna. Otežavajuća okolnost je činjenica da su Z1 televizija, Slavonsko-brodska televizija i Osječka televizija reprizno emitirali emisiju u izvornom obliku zbog čega im se koncesije, za razliku od kanala Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran, oduzimaju na 24 sata. Vijeće ukazuje kako voditeljsko ograđivanje ne može biti puko formalno sredstvo, koje se zloupotrebljava za nastavak neprimjerenog govora. Također, Vijeće ukazuje i da isprike nakladnika za vrijeme i nakon emitiranja spornih sadržaja ne mogu služiti kao podloga za izbjegavanje uredničke i zakonske odgovornosti, posebice kada se iste emisije repriziraju. Odlučujući o izboru i vremenskom trajanju ove mjere, Vijeće ni ubuduće neće tolerirati govor mržnje, jer sloboda izražavanja nije apsolutna vrijednost sama po sebi, već je zaštićena zakonskim propisima. Ustav Republike Hrvatske kaže da se ‘slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi, te pravni poredak, javni moral i zdravlje’’, zaključak je Vijeća za elektroničke medije.

Z1 televizija, SBTV i Osječka televizija dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 00:00 do 23:59 sati, a televizije Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran od 18:59 do 22:59 sati. 

1/1