Novosti

Društvo

Sestre u šoku

Po Facebook-grupama medicinskih sestara ovih je dana šokantno protutnjao podatak o iznosu mjesečne plaće od 20.000 kuna neto bivše predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara Slave Šepec

Large intrigator  ivana

Slava Šepec (foto Sandra Šimunović/PIXSELL)

Po Facebook-grupama medicinskih sestara ovih je dana šokantno protutnjao podatak o iznosu mjesečne plaće bivše predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) Slave Šepec. Šepec je bila predsjednica HKMS-a od 2016. do 2019. godine, kada je aktualni predsjednik postao Mario Gazić. Plaća koju je za taj posao primala iznosila je oko 34.000 kuna bruto, odnosno 20.000 kuna neto. Taj je podatak objavila inicijativa Psihološko proljeće, a do njega se došlo nakon mnogo povlačenja za rukav, zahtjeva za pristup informacijama, tužbi i žalbi. Podsjetimo, inicijativa Psihološko proljeće nastala je prije nekoliko godina zbog nezadovoljstva radom jedne druge strukovne komore – Hrvatske psihološke komore. Nije poznato je li i Gazić, nasljednik Šepec, podjednako dobro plaćen, ali i do te će se informacije pokušati doći.

Komentari ostavljeni na Facebooku povodom ove objave mogu se sažeti u dva najčešće iznesena opažanja: HKMS ne radi ništa za poboljšanje groznih uvjeta u struci, a rukovoditelji komore mlate lovu dok potplaćenom radnom narodu prodaju maglu. Poseban je bijes u pitanju upravo prilikom uspoređivanja plaće predsjednice HKMS-a s plaćama medicinskih sestara. Prema podacima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, bruto plaća medicinskih sestara u prosjeku iznosi 6.286 kuna mjesečno. Sa svim dodacima mjesečno varira od 7.413 kune bruto za početnice do 8.895 kuna mjesečno za radnice i radnike s 40 godina radnog staža.

Valja reći da HKMS ni nije tu gdje jest i kakav jest da bi se pionirski borio za radnička prava. Riječ je o regulacijskom tijelu čija je maksimalni opseg da vodi registar medicinskih sestara, obnavlja i oduzima licence za samostalan rad, vrši priznavanja profesionalnih kvalifikacija i provodi nadzor rada medicinskih sestara. To je šturo administrativna rabota uskointeresne vizure, u mnogočemu slika te preslika vođenja i vizija javnozdravstvenog nam sustava općenito. Plaća šefice u tome je samo trešnja na vrhu tortice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više