Novosti

Fragmenti grada

"Shop like a local"

Odabirom ovakvog slogana u trgovačkom lancu računaju s kalkulacijom stranih turista, njihovim rezonom da će im odabir ove kompanije – koju navodno preferira i domaće stanovništvo, premda nam se egzaktni pokazatelji za tu tezu ne nude – donijeti uštedu u usporedbi s kupovinom prehrambenih artikala u drugim dućanima

Large paradajz

Ilustracija (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

"Shop like a local"; već poodavno, ima tome već dosta godina, opazio sam tu reklamu najvećeg "domaćeg" trgovačko-prehrambenog lanca, ujedno i središnjeg aktera ponajveće pretvorbeno-tajkunske kriminalne afere u tranzicijskoj povijesti Hrvatske. Ako je u Hrvatskoj domaće nešto što je u međuvremenu prešlo u većinsko vlasništvo ruskih banaka, koje su pak pod izravnom kontrolom Putinovog režima, onda brišem navodnike s te riječi u prethodnoj rečenici. No ništa manje, ili ništa više, nije bila "domaća" ta kompanija ni u vrijeme kada je njome žario i palio, uz svesrdno asistiranje države, najveći domaći tranzicijski tajkun.

Primijetio sam spomenutu oglasnu poruku negdje na dionici autoceste kada se vozimo iz Zagreba prema Rijeci. Nedaleko je od upečatljivog proplanka-brdašca na kojem je ta ista kompanija postavila smiješnu dvodimenzionalnu prostorno-interaktivnu reklamu. Nju čine likovi divovskih razmjera, vjerojatno od aluminija, koji reprezentiraju vrijedne radnike i radnice te firme, kao i pregalačke ratare, valjda njihove domaće kooperante-proizvođače. Materijalizira se time jedna druga reklamna podvala iste te kompanije, ona koja poručuje: "direktno s polja, do Vašega stola". "Shop like a local" će nešto kasnije dobiti svoju ekstenziju u vidu tzv. hodajućih reklama, ulične komercijalno-dehumanizacijske prakse kojom se ljude – najčešće mlade, studente, ali i nešto starije, nezaposlene, one koji su se našli u teškoj životnoj egzistencijalnoj stisci – za male pare pretvara o pomične oglašivačke panoe. Jasno da su za takvu praksu odabrani mahom gradovi na obali tokom ljetne turističke sezone.

Nominalna objašnjenja odabira ovakvog slogana računaju s kalkulacijom stranih turista, njihovim rezonom da će im odabir ove trgovačke kompanije – koju navodno preferira i domaće stanovništvo, premda nam se egzaktni pokazatelji za tu tezu ne nude – donijeti uštedu u usporedbi s kupovinom prehrambenih artikala u drugim trgovačkim lancima. Kreira se time lažni dojam sigurnosti među stranim turistima, "ako tamo kupuju lokalci, onda ću i ja, valjda znaju što je najbolji i najpovoljniji odabir prilikom ljetnog divljanja cijena". No postiže se s ovom reklamnom porukom i dodatni efekt, dvostruka konotacija. Ne implicira li takva fraza u asocijativnom univerzumu turista, taj poziv na kupovinu kao što to navodno čine lokalci, i mogućnost dosezanja još jednog autentičnog doživljaja na putovanju, ljetovanju iz snova.

To je onaj tip turističkog imaginarija kada pri posjeti nekoj drugoj zemlji i novoj nam kulturi želimo zaobići sve ono što je upravo nama kao turistima gurnuto pod nos, pošećerenu kulisu koja nam se nutka, a mi bismo željeli zahvatiti nešto od onog skrivenog, navodno domaćeg i izvornog, nešto što prakticiraju i konzumiraju lokalni stanovnici, mještani.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više