Novosti

Kronika

Синaгoгa – културнo дoбрo

Koпривнички жидoвски хрaм уврштeн je у рeгистaр нeпoкрeтних културних дoбaрa Рeпубликe Хрвaтскe

9dwaidv2zsa1xgg696g2lh7ds3f

Sinagoga će ujedno biti Kulturni centar dr. Krešimir Švarc

Iako je tokom Drugog svjetskog rata židovska zajednica u gradu Koprivnici najvećim dijelom fizički uništena, sjećanje na Židove, njihova kultura i povijest i dalje se javno njeguju. To dokazuje prošlotjedna svečanost u organizaciji Grada Koprivnice kojom je židovska sinagoga proglašena nepokretnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Pored statusa kulturnog dobra, sinagoga je dobila i naziv ‘Kulturni centar prim.dr. Krešimir Švarc’ po poznatom koprivničkom doktoru i humanistu.

Svečanom događaju koji je upriličen u uređenom prostoru sinagoge, prisustvovali su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP), Sanja i Davor Švarc, djeca Krešimira Švarca, Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Ognjen Kraus, predsjednik zagrebačke Židovske općine, glavni hrvatski rabin Luciano Moše Prelević, Dražen Klinčić predstavnik države Uprave za zaštitu prirodne baštine, ravnatelj muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te članovi koprivničke Umjetničke škole Fortunat Pintarić.

- Prva osoba kojoj sam kao gradonačelnik imao priliku dodijeliti povelju počasnog građanina grada Koprivnice bio je upravo bio dr. Švarc - rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić. Izraelski veleposlanik Mor se zahvalio gradu na pozivu i izrazio oduševljenje zbog Grada koji konstantno radi na zaštiti židovske kulture i povijesti.

- Ovaj kulturni centar je zalog da će sjećanje na židovsku zajednicu biti dio Koprivnice. Raduje me da će kulturni centar u sinagogi biti povezan s glazbenom školom. Upravo glazba i kultura koje su okrenute mlađim generacijama najbolji su način komemoriranja i sjećanja na to koliko je vrijedna bila židovska zajednica. I koliko je doprinosila gospodarstvu, kulturi, društvenom životu grada. - istaknuo je veleposlanik.

O svome ocu Krešimiru Švarcu na svečanosti je govorila i njegova kćer dr. Sanja Švarc Janjanin. Podsjetila je sve okupljene kako je njezin otac bio jedan od malobrojnih podravskih Židova koji su preživjeli strahote Drugog svjetskog rata.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više