Novosti

Društvo

Sindikalizam kao psovka

Premijeru Plenkoviću prijeti više nego topla jesen u smislu borbe za prava zaposlenika: Šamaranje dvoje ministara tek je vrh sante ledenog brijega u odnosu aktualne Vlade prema sindikatima

Otwiddgc67hqpl57b542czyheca

Premijeri su izvan običnog života – Vilim Ribić (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Mi smo članovi Vlade, a ne sindikata – oštro je na prošlotjednoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković prozvao ministricu obrazovanja Blaženku Divjak i ministra zdravstva Milana Kujundžića koji su govorili o tome da sindikati iz njihovog resora traže veće plaće i nove kolektivne ugovore. Plenković je ranije sindikate optužio i za relativni svibanjski neuspjeh HDZ-a na izborima za Europski parlament, samo zato što su u jeku europske predizborne kampanje skupljali potpise za inicijativu ‘67 je previše’ za rušenje nepravedne mirovinske reforme – tada je, čini se, ljubav između aktualne vlasti i sindikata bespovratno pukla.

Odnos Plenkovićeve vlade prema sindikatima prije se doima kao uvreda ili psovka, a iščezao je čak i nužan socijalni dijalog. Zato su već u akciji članovi Sindikata prometa i veza te Udruga sindikata vozača i prometnih radnika koji od resornog ministarstva traže da vozači u javno-linijskom prijevozu dobiju status službenih osoba kako bi bili zaštićeni od verbalnog i fizičkog nasilja na radnom mjestu. Najavili su i štrajk za 9. rujna ako se predstavnici poslodavaca, Ministarstva financija i Vlade ne budu mogli dogovoriti oko izrade novog granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća.

Kuha i u zdravstvu, gdje se također pod prijetnjom štrajka pregovara o povećanju plaća, a prosvjed 5. rujna ispred zgrade Vlade, također zbog niskih koeficijenata, najavili su u Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama.

Sanju Šprem, predsjednicu Sindikata hrvatskih učitelja koji broji čak 26 tisuća članova i kao takav je najmasovniji u Hrvatskoj, upitali smo čini li joj se da današnja politika želi sindikate potpuno marginalizirati i isključiti iz pregovora za radnička prava.

- Definitivno je tako. Svaka vlast ima isti modus operandi u cilju marginalizacije sindikata i smanjenja njihovog utjecaja, čime javnosti i sindikalnom članstvu žele poslati poruku kako sindikalno organiziranje nema svrhe. Takav je model bilo naumljeno provesti i prema grčkim sindikatima za vrijeme velike krize u toj zemlji. Kada bi uspjela u takvom naumu, Vlada bi mogla samostalno donositi odluke na štetu radnika, a u korist kapitala - kaže sindikalistkinja.

Višekratni pokušaji sindikalista da ih premijer primi na razgovor kako bi zajednički rješavali probleme u obrazovanju dosad su propali, pa će nakon prosvjeda razmotriti opciju štrajka. Oba spomenuta sindikata u sektoru obrazovanja dio su Matice hrvatskih sindikata kojom predsjeda Vilim Ribić, koji nam je kazao da je ‘izjava premijera upućena ministrima posve ispravna i najmanje skandalozna’, dok ‘skandalozno može biti to što sindikate ne želi primiti na razgovor’.

- Problem je u nečinjenju. Istinskog socijalnog dijaloga nema, uvažavanja sindikata nema, to je slika Hrvatske. Ni Plenković ni bivši premijer Zoran Milanović u tom se pogledu nimalo ne razlikuju, jer obojica su diplomati. Samo je razlika u vrsti karaktera. I jedan i drugi razmišljaju o odnosima: tko će koga pridobiti, kako kome nešto spustiti ili kako koga pobijediti. Obojica su daleko izvan svijeta socijalno-radnog, običnog života. Kao diplomati nemaju nikakav senzibilitet, ali ni znanja za ekonomsko-socijalne relacije, čak im se takvo što čini nepotrebnim - smatra Ribić, koji odbacuje našu opasku da su sindikati svojim pasivnim stavom zadnjih godina i sami dijelom odgovorni za sliku o sebi.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više