Novosti

Politika

Sindikalni (ne)uspjeh

Ako članovi sindikata u izjašnjavanju prihvate sporazum s Vladom, a zaposleni u srednjim školama su – kako doznajemo – podijeljeni, primjerice nezdravstvenim radnicima u zdravstvu plaća bi se povećala do 250 kuna , a sestrama i fizioterapeutknjima do 350 kuna, dok bi pomoćno osoblje zasad ostalo na istoj razini

Large sindikat

Sindikalci na Markovom trgu čekaju početak pregovora (foto Josip Regović/PIXSELL)

Od traženih 13 do zaključenih 8 posto, epilog je pregovora između jedanaest sindikata javnih službi i Vlade nakon kojih bi povećanje osnovice za plaće od 1. listopada iznosilo 6 posto plus još dva posto od 1. travnja iduće godine. Dogovoreno je i povećanje božićnice i regresa na 1750 kuna, kao i dara za djecu na 750 kuna.

Članstvo Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, njih deset tisuća, referendumskim tajnim glasanjem upravo se izjašnjavaju o prihvaćanju Vladine ponude. Za konačno potpisivanje ugovora potrebno je da se pozitivno izjasni ukupno 50 posto plus jedan član sindikata. Doznajemo da je ishod izjašnjavanja članstva neizvjestan, pa će za konačne rezultate trebati pričekati ponedjeljak.

Predsjednica tog sindikata Nada Lovrić, smatra da se u ovom trenutku nije moglo dobiti više, zato je tek relativno zadovoljna. To je zasigurno najveće povećanje osnovice, koje se moglo dobiti bez štrajka, napominje. Jer, kako kaže, nije to samo šest plus dva posto, već se osigurao i nastavak pregovora za sljedeću godinu, kada će se razgovarati oko korekcije osnovice, posebno ako se inflacija produbi ili bude većih ekonomskih potresa, dok u studenome, također iduće godine, idu razgovori i za osnovicu plaća za 2024. godinu.

- Moja spremačica će dobiti razliku plaće od nevelikih 190 kuna, ali će joj zato božićnica narasti za 250 kuna, što njoj jako puno znači. Među članstvom imamo i one o kojima također moramo voditi računa. Je li to najbolja ponuda, opet me pitate. Najbolja je koja u ovom trenutku može proizaći. Pregovori o povećanju osnovice kompromisna je činjenica. E, sad da li je to dovoljno dobra ponuda da je sindikalni članovi prihvate, to je nešto drugo. To ćemo tek doznati – ističe sindikalistkinja.

Također doznajmo da bi prosječna plaća profesora od 10 do 15 godina radnog staža trebala porasti za 400 kuna mjesečno.

- Ne branim ovu poziciju do kraja, daleko je to od dobroga, ali želim reći da ovo nije kraj borbe za materijalni položaj. Da smo dobili 8 plus 5 tko zna kada bismo opet pregovarali. Ovako iduću jesen imamo sigurne nove pregovore. Znači, ako se prihvati ova ponuda mi bismo u sljedeću poslovnu godinu ušli s plaćom koja je 10 posto veća nego godinu ranije – zaključuje sindikalistkinja Lovrić.

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi koji također broji deset tisuća članova, potvrdio je Novostima da je Republički odbor kao najviše tijelo sindikata, koji broji dvadesetak članova, većinom glasova odlučio da prihvate ponudu Vlade jer u njoj, kako kaže, ipak ima pomaka. Pa ipak, zadovoljstvo je – polovično.

- Pogledamo li naše članove koji imaju najmanje plaće i koeficijente u rasponu od 0,6 do 1 kao što su spremačice, pomoćne radnice u kuhinji i praonici, oni neće osjetiti povećanje plaće. Tek će im se smanjiti dodatak koji dobivaju do minimalne plaće. Tako da će te kategorije radnica tek dogodine osjetiti pomak nabolje, kada se minimalna plaća poveća. Tako bi se nezdravstvenim radnicima i radnicama srednje stručne spreme plaća mogla povećati za 200 do 250 kuna neto, dok bi zdravstvene radnice poput medicinskih sestara, fizioterapeutkinja, laborantica plaća mogla narasti za oko 350 kuna mjesečno – ističe Topolnjak.

I on se tješi mogućnošću da, ako bismo iduće godine imali jače inflatorne mjere, postoji pozicija za nove pregovore i izmjene kolektivnih ugovora. Pa ipak, bez obzira na krajnji ishod izjašnjavanja sindikalnog članstva, posebno ondje gdje je on - kako smo naveli - neizvjestan, dojam je da se moglo i više isposlovati od Vlade, posebno zato jer se čini da je postojećim ishodom pregovora najzadovoljniji premijer Andrej Plenković.

No čini se, ne zadugo. Ponuda Vlade oko povećanja osnovice i drugih jednokratnih materijalnih prava nije se svidjela Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja, čije je veliko Vijeće jednoglasno odbilo vladinu ponudu.

"Plaće zaposlenih u ostalim sektorima društva u 2022. godini porast će oko 10 posto, inflacija će iznositi 10,4 posto, a Vladina ponuda osigurava prosječni mjesečni rast plaća u ovoj godini manji od 4 posto. Iduće godine očekuje se rast cijena od 6 posto, a Vlada je ponudila prosječan rast plaća od svega 1,3 posto. S obzirom na neizvjesnosti u idućoj godini, pregovori o daljnjem povećanju osnovice tek u rujnu 2023. potpuno su neprihvatljivi", navode između ostalog iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, zatraživši od Vlade da preispita svoja stajališta. Da li je na pomolu nova runda pregovora između sindikata i Vlade, ili čak otprije najavljeni prosvjedi sindikata i konačno štrajk, vidjet ćemo uskoro.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više