Novosti

Politika

Sindikalni šah-mat

Raste nelagoda vladajućih da bi referendumom mogao biti izravno usvojen novi Zakon o mirovinskom osiguranju

7ogcvmhz5mq3mm4vrtqk5efl9fq

Vlada je podcijenila sindikate (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Nisu im naškodile ni loše vremenske prilike kao ni Vladina zahuktala protureferendumska kampanja plaćena proračunskim novcem; tri sindikalne središnjice, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, prikupile su i predale Saboru ukupno čak 748.624 potpisa od potrebnih minimalnih 373.568 ili deset posto od ukupnog broja birača, za održavanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Referendumsko pitanje ‘Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći Zakon o izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju?’ uobličeno je kao zakonski prijedlog, pa raste nelagoda vladajućih da bi referendumom mogao biti izravno usvojen novi zakon. Najvažniji zahtjev je za povratak praga za odlazak u starosnu mirovinu na 65 godina, kao i spuštanje postotka penalizacije koja u zbiru iznosi čak 18 posto za odlazak u mirovinu pet godina ranije.

Čeka se dakle završni sindikalni udarac Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i ministru Marku Paviću koji nije pokazao volju za dogovor sa sindikatima. Dotad će potpise provjeravati službenici Ministarstva uprave, nakon čega će Sabor odlučiti o datumu raspisivanja referenduma ili pitanje moguće proslijediti na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu.

Mirela Bojić, koordinatorica referendumske inicijative ‘67 je previše’, kaže da je referendumsko pitanje odlično sročeno i isto tako obrazloženo. Sindikati su se konzultirali s relevantnim ustavnopravnim i drugim stručnjacima, od kojih ni jedan, koliko je poznato, nije javno doveo u pitanje ustavnost referendumskog pitanja.

- Rekla bih da smo oprezni jer Ustavni je sud u više navrata pokazao da je izrazito politički sud koji voli donositi oportunističke odluke. Bude li kojim slučajem neustavnim ocijenio naše pitanje, znat ćemo svakako odgovoriti. U jednoj demokratskoj državi nijedna vlada se ne bi trebala igrati s takvim respektabilnim brojem potpisa građana, pogotovo ne Ustavni sud koji bi trebao u ovom slučaju braniti demokraciju - kaže Mirela Bojić.

Čini se kao da bi neki iz Vlade sada još željeli razgovarati, konzultirati se sa sindikatima, ali naša sugovornica ističe da su za njih pregovori završena priča.

- Od lanjske jeseni trudili smo se i molili za dogovore, ali bilo je situacija da nitko s nama u ministarstvu nije želio ni sjesti. Očito nisu vjerovali da ćemo dobiti ovako veliku podršku građana, podcijenili su nas i to im se obilo o glavu. Stava smo da građani imaju pravo odlučiti na referendumu o nečemu što se zove mirovinska reforma. Građani su i sami shvatili važnost toga i zato su se mobilizirali u tolikom broju. Bilo bi stoga bezobrazno da se referendum ne održi. Dotad ćemo nastaviti s našom informativnom kampanjom kako bi građani znali za što će glasati - zaključuje Mirela Bojić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više