Novosti

Kultura

Siniša Labrović: U epidemiji je zaoštreno pitanje imanja ili neimanja

Moment privatnosti opet je zaoštren i postavlja pitanje u kojoj mjeri smo privatna, a u kojoj društvena bića. S druge strane, privatno vlasništvo je pitanje društvenih uvjeta, kaže umjetnik u povodu dva svoja rada u sklopu izložbenog ciklusa "Čije je što?"

Large mini kultura labrovi%c4%87

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

U petak, 19. veljače u zagrebačkoj Galeriji 90-60-90 u sklopu izložbenog ciklusa "Čije je što?" otvara se izložba Siniše Labrovića koja donosi dva njegova rada, "Private property" i "You". Tim povodom popričali smo s ovim umjetnikom.

Vaš rad "Private property" datira iz 2017., kad ste napisali da se taj natpis obično nalazi na ulazu bogatih imanja te da se referirate na činjenicu da živimo u monetiziranom svijetu u kojem je sve tržišno vrednovano. Što taj rad znači danas, kad je lockdown zaoštrio imovinske razlike?

U ovoj dramatičnoj situaciji epidemije zatvaranja, zabrana pa i policijskih satova u nekim zemljama, ovaj rad dobiva nova značenja. Zaoštreno je pitanje imanja ili neimanja, a za neke to znači doslovce ugrožavanje opstanka. Čini mi se da je taj moment privatnosti opet zaoštren i da postavlja pitanje u kojoj mjeri smo privatna, a u kojoj društvena bića. S druge strane, privatno vlasništvo je pitanje društvenih uvjeta. Ovaj rad se 2017. godine ticao monetarizacije i instrumentalizacije, kad je ljudskost dovedena u pitanje. A sada, u epidemiji, doslovno smo svedeni na našu pojedinačnost i izdvojenost iz društva. I nitko nas ne pita kako da to izdržimo.

Rad "You" nastao je prošle godine u sklopu internacionalnog projekta "Artist in Quarantine". O čemu je ovdje riječ?

Nastao je u sklopu projekta u kojem je sudjelovalo nekoliko muzeja iz više europskih gradova kamo su pozvani umjetnici da na zadanu temu karantene izlože svoje radove. Sugestija je bila da radovi budu realizirani u nekom prostoru koji je istovremeno javan i privatan, poput balkona, fasada, prozora. Sam taj prostor nosi napetosti, dvojnost i paradoksalnost. Razmišljao sam kako možemo nadvladati epidemiju – samo kao udruženo čovječanstvo. To proizvodi idealnu socijalističku utopističku situaciju, gdje svi surađujemo, vjerujemo jedni drugima i idemo ka istom cilju. S druge strane, imamo skoro pa utopijski neoliberalni moment jer je svatko svakome gotovo neprijatelj, odnosno može biti agent neprijatelja kao nositelj virusa i zaraziti drugoga. Stoga sam uzeo sredstvo kojim u javnom prostoru izražavamo svoje "za" ili "protiv". To je transparent na kojem sam napisao "You", otišao kod prijatelja na balkon i s tim transparentom izrazio svoje "za" i "protiv" tog drugog.

Uskoro slijede lokalni izbori, epidemija razotkriva koruptivni karakter političkih i drugih elita, čini se da je društvena stvarnost itekako inspirativna. Planirate li nove radove u Hrvatskoj?

Trenutno ne planiram ništa novo. Izložba vezana za izloge u Ilici, planirana za prosinac, zbog sadašnje situacije odgođena je za proljeće i još se uvijek ne zna hoće li je biti. Čini mi se da cijeli kulturni sektor čeka da ova situacija prođe ne bi li se krenulo s normalnim programima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više