Novosti

Kronika

Ширeњe Mилaнкoвићeвoг цeнтрa

Нoви eкспoнaти у рoднoj кући вeликoг нaучникa у Дaљу: Пoстaвљeни мoдeл кojи oбjaшњaвa гoдишњe oсунчaвaњe нaшe плaнeтe, jeдинствeн je у свeтским рaзмeримa

2xq3oia7t11eiy7sxhh6amvtp8x

U pripremi su projekti koji će još više obogatiti sadržaj Milankovićeve kuće

Povodom obeležavanja 136. godišnjice rođenja Milutina Milankovića, klimatologa, astronoma, geofizičara i matematičara svetskog glasa, u njegovoj rodnoj kući u Dalju su 30. maja održani osmi po redu ‘Milankovićevi ciklusi’.

U Kulturno-naučnom centru koji nosi ime znamenitog naučnika predstavljen je novi eksponat, model Zemljine revolucije čiji je mehanički deo postavljen prošle, a ove godine je kompletiran. Predstavili su ga autor prof. dr Aleksandar Petrović iz Beograda i vođa projektnog tima Radomir Putnik.

- Ovo je model koji objašnjava godišnje osunčavanje naše planete, koji pokazuje kako funkcioniše nebeska mehanika i kako se naša planeta osunčava u skladu sa izmenom godišnjih doba. Ovo je jedinstven model u svetskim razmerama zato što do sad nije rađen na način da bude prikazan u slobodnom prostoru, pojasnio je Petrović.

S novostima na planu proučavanja Milankovićevog dela i globalnih klimatskih promena prisutne je upoznao akademiku SANU Fedor Mesinger, jedan od vodećih svetskih meteorologa, član Američke meteorološke organizacije i Evropskog udruženja naučnika iz Strazbura. Potom je odlomak iz monodrame ‘Uspomene’, koju je dramatizovao prema Milankovićevim memoarima, izveo Savo Radović, glumac Beogradskog dramskog pozorišta. Programu je prisustvovao i pomoćnik direktora Muzeja Nikole Tesle u Beogradu Vladimir Jelenković koji smatra da dvojica velikih srpskih naučnika, Tesla i Milanković, imaju puno zajedničkog.

- Povezuje ih potpuna predanost nauci i nešto što se danas retko nalazi, a to je da su oni poslednje renesansne figure na milenijumskoj skali istorije ljudske civilizacije. Ono što ih spaja je činjenica da su obojica prosto sami, u osami svojih istraživanja stvorili velika dela, bez pomoći moćnih timova naučnika i potpora, kaže Jelenković.

U pripremi su projekti koji će još više obogatiti sadržaj Milankovićeve kuće. Pejzažni arhitekta, mr. sc. Rade Manojlović iz Osijeka predstavio je projekat ‘Planetarijum Milutina Milankovića’, a organizovan je i obilazak tematskog šetališta ‘Astronomija i kultura’ s tablama budućeg planetarijuma. Projektna ideja zasniva se na želji da se Sunčev sistem u obliku skulptura smesti u baštenski paviljon naučnikove rodne kuće i duž šetališta uz obalu Dunava.

- Ideja je proistekla iz Milankovićevog dela ‘Kroz vasionu i vekove’ u kojem piše kako je u svom vrtu gradio planetarijum, gde mu je Sunce bila crvena bilijarska kugla. Budući planetarijum biće kruna dugogodišnjih napora da se osmisle sadržaji koji prezentuju Milankovićevo stvaralaštvo, poručio je direktor KNC-a Đorđe Nešić.

Cilj projekta je jačanje edukativnih kapaciteta KNC-a ‘Milutin Milanković’ kao i poboljšanje turističke ponude Opštine Erdut, Osječko-baranjske županije i Republike Hrvatske.

- Milankovićev kulturno-naučni centar je od samog početka bio zamišljen da bude brend opštine Erdut. Još smo daleko od tog cilja, ali nastojimo da rodna kuća velikog Daljca bude prepoznatljiva u čitavom regionu, da ona bude mesto na kojem će se okupljati srednjoškolci, studenti, ali i naučnici, kaže Jugoslav Vesić, načelnik opštine Erdut koja finansira rad KNC-a. Vesić smatra da, s obzirom na slab interes resornih ministarstava i njihovo (ne)učešće u projektima, Milanković još uvek nema zasluženo mesto u Hrvatskoj.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više