Novosti

Stogodnjak

Siromašni ujutro, a bogati za sunca

9. 7. – 16. 7. 1921: Zagrebačko gradsko poglavarstvo donijelo je odluku "da se siromašno pučanstvo može posve besplatno kupati od 6 do 9 sati u gradskom kupalištu na Savi…" Ali vrlo brzo je stigao upit – tko spada u kategoriju siromašnog pučanstva?

Large stogodnjak1

Cijela zemlja slavi sedamdeset i sedam godina života srpskoga kralja i kralja Kraljevine SHS Petra I., poznatog i pod imenom Petar Mrkonjić. Tim povodom novine pišu: "On je na svojem putu do vrha prošao sve trnovite i slavne staze ljudskoga života. On je bio najdostojniji da ujedini jedan narod, jer je upoznao sve dijelove našega naroda prije nego što se uspeo na prijestolje. S putničkim štapom, ali i s junačkim mačem u desnici vidjela je Petra Mrkonjića i Srbija, i Bosna, i Hrvatska, i Crna Gora, i Krajina. I građanin i vojnik i seljak bili su mu prijatelji, on je živio u siromašnoj kući poljodjelca, kao i u kraljevskom dvoru… On je osvetio sve narodne patnje i poniženja, ostvarivši narodne težnje za sretnijim i radosnijim životom. Osvetio je krv Lazara i Petra Svačića, Kosovo polje i Petrovu goru i stvorio veliku narodnu državu, veću od Dušana Silnoga i Krešimira Velikoga. I zato je on Velik i najveći od svih vladara u našoj historiji…" Novine također izvještavaju o brojnim prigodnim svečanostima tim povodom u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Sarajevu…

 

Zbog sve češćih upita u vezi svetkovanja državnih praznika ministarstvo vjera uredbom broj 148 odredilo je koji su to državni praznici. "To su: Vidovdan, 28. juna, kao dan kada se obavlja svečani pomen svima poginulima za vjeru i otadžbinu, Petrovdan, 12. jula, kao dan rođenja Njegova Veličanstva kralja Petra I. Dan 1. decembra kao dan proglašenja ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca. I dan 17. decembra kao dan rođenja Njegova kraljevskog Visočanstva nasljednika prijestolja Aleksandra. U te dane imadu sve radnje biti zatvorene i mirovati svaki rad…" kaže se u saopćenju.

 

Zagrebačko gradsko poglavarstvo donijelo je odluku "da se siromašno pučanstvo može posve besplatno kupati od 6 do 9 sati u gradskom kupalištu na Savi…" Ali vrlo brzo je stigao upit – tko spada u kategoriju siromašnog pučanstva? Uzvraćeno je "da su to radnici i činovnici koji rade od 7 do 12 i od pola 2 do 5 ili 6 sati, eventualno od 8 do 2 sata…" Neke novine su ironično primijetile: "Zar je to pogodnost za siromašno pučanstvo da mu se dozvoli kupanje na Savi ujutro od 6 do 9, i to samo subotom i nedjeljom, jer se u ostale dane radi. I zar se siromašno pučanstvo mora kupati samo ujutro, kad je hladno, a bogati za sunca. Temeljem ove odredbe čini se da je kupalište više trgovačko nego li higijeničko poduzeće…" Novine ne propuštaju navesti da je inače cijena kupanja 8 kruna po osobi, a tramvaj do kupališta 36 kruna, što znači da je to i za "neke bogatije siromahe poprilična svota…" Zbog toga je sve više zahtjeva da se ponovno dopusti kupanje na – otvorenoj Savi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više