>

novosti logo

Sisak: Hod za slobodu kontra Hodu za život + FOTOGALERIJA

Poruku otpora uputilo je stotinjak Siščanki i Siščana okupljenih na središnjem gradskom trgu, branivši stečena prava žena - pravo na pobačaj i autonomiju nad vlastitim tijelom

Hod za slobodu održan je danas u Sisku kao kontra prosvjed Hodu za život, koji je udruga U ime obitelji prvi put organizirala u ovome gradu. S porukom ‘Naša tijela nisu i neće biti javno dobro!’, stotinjak okupljenih Siščanki i Siščana na središnjem gradskom trgu uputili su poruku otpora, branivši stečena prava žena koja su zagarantirana zakonom - pravo na pobačaj i autonomiju nad vlastitim tijelom. Svojim ‘utvrđivanjem’ na glavnom sisačkom trgu, onemogućili su povorci Hoda za život da se tamo okupi, pa se ona bez incidenata uputila do sisačke katedrale.

- Zahvaljujem se sugrađanima koji su se okupili i pomogli time da pošaljemo poruku otpora iz Siska. Svaka akciju izaziva reakciju, a ovo je reakcija Siščanki i Siščana na pokušaj da se iskoristi ovo predizborno vrijeme da bi se u našem gradu normalizirao jedan radikalan svjetonazor. Radi se o svjetonazoru koji ne ostavlja prostora suradnje i dijaloga već je isključiv i ograničen na one podobne a koji zanemaruje slabije, sve one koji su drugačiji od njihovog nacionalističkog i radikalno-katoličkog svjetonazora. Ovo je reakcija na licemjerje dušebrižnika koji vide trun u našim očima a ne vide brvno u svojima - rekla je Ivana Brajdić, koja je ovu akciju inicirala s Petrom Stuparić.

Glas o sisačkoj akciji protiv ukidanja ženama dostupnosti neophodnih medicinskih procedura proširio se van granica Sisačko-moslavačke županije, pa su se u organizaciju uključile članice građanske inicijative Građanke i građani Rijeke te Platforme za reproduktivnu pravdu. Prosvjed je bubnjarskim performansom podržao i kolektiv Drum’n’Bijes.

1/8