Novosti

Politika

Sječa Marjana bit će generacijska sramota

Društvo Marjan upozorava da način rješavanja potkornjaka nije adekvatan i da nisu konzultirani stručnjaci prilikom odlučivanja o probijanju traktorskih vlaka

Xr45jppwasbh4jhaqc08fv3ut4h

U ustanovi koja upravlja šumom tvrde da imaju grafički prikaz probijanja puteva, ali ga iz nepoznatih razloga nisu pokazali (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

O najavi dovođenja bagera i teške mehanizacije, kako bi se rušenjem riješio problem zaraženosti trećine park šume Marjan nametnikom potkornjakom, u petak se oglasilo i Društvo Marjan. Iz ove udruge, koja je još prije tri godine prva javila da se stabla suše, upozorili su na neadekvatnost izabrane metode te nekonzultiranje stručnjaka prilikom donošenja odluke o probijanju traktorskih vlaka pomoću kojih će se iz šume nositi zaražena stabla.

Također, pozvali su gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, koji se još uvijek nije oglasio po ovom pitanju, ‘da osigura potpunu transparentnost procesa donošenja i provođenja mjera te na isto obaveže Javnu ustanovu i sve druge uključene aktere‘.

Podsjetimo, prošlog tjedna iz Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan obavijestili su javnost kako će na brdu iznad Splita uskoro osvanuti ‘teška mehanizacija‘ kako bi se probile traktorske vlake. Ravnatelj ove ustanove Damir Grubšić skupini građana okupljenoj u inicijativi Naš Marjan, koja ove nedjelje organizira prosvjednu šetnju, na pitanje o tome je li izrađena studija s podacima gdje i kako će se probijati traktorske vlake i tko ju je izradio, odgovorio je kako je za to zadužen jedini šumar u ustanovi Ivan Ljubić. Također, na pitanje postoji li grafički prikaz probijanja traktorskih vlaka, iz Javne ustanove su odgovorili da ga imaju, ali javnosti ga iz nepoznatih razloga nisu predočili.

U međuvremenu, nekoliko iskusnih stručnjaka dovelo je u pitanje izabranu metodu rješavanja problema potkornjaka. Iz Javne ustanove, koja među 60-ak zaposlenih ima tek jednog mladog šumara, uvjereni su u ispravnost postupka izvlačenja, premda nije poznato je li još tko konzultiran te koje su se sve metode razmatrale.

Priopćenje Društva Marjan prenosimo u cijelosti:

"Društvo Marjan izražava zabrinutost načinom na koji je Javna ustanova za upravljanje Marjanom najavila da će radi borbe protiv potkornjaka uvesti tešku mehanizaciju, (pikamere, bagere i ostalo) na Marjan i u kratkom roku provesti sječu 15 do 20 tisuća stabala, odnosno trećine marjanske šume. Prema iznesenom planu Javne ustanove sasvim je jasno da teška mehanizacija neće spriječiti ovogodišnji napadaj potkornjaka, jer se planirani radovi neće provesti do prvih toplijih dana u ožujku ili travnju kad će nove generacije potkornjaka opustošiti nove desetke tisuća u ovom trenu zdravih stabala.

Ravnatelj Javne ustanove Damir Grubšić nije javnosti odgovorio zbog čega se nisu provodile mjere propisane u veljači 2018. i zbog čega je izgubljena i treća godina čije posljedice će biti vidljive tek u rujnu ove godine. Važno je i naglasiti da mjere iz veljače 2018., niti Program gospodarenja ni jednom jedinom riječju ne propisuju krčenje Marjana probijanjem traktorskih vlaka, niti je javnosti predočen dokument koji preporučuje najavljeno probijanje traktorskih vlaka. Dapače, ravnatelj je izjavio kako ne može garantirati da će poduzimanjem tih mjera zaustaviti epidemiju potkornjaka, pa se pitamo hoće li sljedeća predložena mjera biti sječa cijele šume i sadnja Marjana iznova. Sigurni smo da postoje i druge alternativne nedestruktivne metode koje se mogu provesti u vrlo kratkom razdoblju i na taj način pokušati spriječiti ovogodišnji napadaj potkornjaka.

Društvo Marjan godinama je uporno upozoravalo na loše gospodarenje šumom i nestručno, pa i nezakonito izvođenje šumarskih radova koje je provodila Javna ustanova, a zbog čega je šumski fond ostario i oslabio, postavši laka meta za ovog opasnog nametnika. Naša upozorenja da šuma propada počela su se shvaćati ozbiljno tek nakon otkrića da se epidemija potkornjaka proširila, no ni nakon toga nisu poduzete adekvatne mjere, nego iznenada doznajemo da je broj zaraženih stabala višestruko veći od nekoliko tisuća, spominjanih prošle godine. Javna ustanova, koja je svojim dosadašnjim načinom ‘održavanja’ i ‘zaštite’ Marjana odgovorna za devastaciju šume kojoj danas svjedočimo, nema kredibiliteta tražiti od građana Splita da joj vjeruju kako će tu istu šumu sada spasiti, bez obzira na to što se promijenio čelni čovjek Ustanove. Način na koji gospodin Grubšić komunicira svoje zamisli i ne pruža odgovore na najvažnija pitanja ne doprinosi stvaranju povjerenja, nego samo budi daljnje sumnje u sposobnost Javne ustanove da se nosi s problemom potkornjaka. Osobito su zabrinjavajuće najave o dovođenju mehanizacije na Marjan, što bi značilo dodatno uništavanje dvostruko zaštićenog područja, a bez da su pruženi argumenti o nužnosti takvog postupka.

Zbog naprijed iznesenog, tražimo od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare da prije provedbe bilo kakvih mjera na Marjanu hitno osigura donošenje akcijskog plana za spas šume koji bi bio izrađen od strane ovlaštenih stručnih osoba i institucija, a uključivao bi aktivnosti obnove šume pomlađivanjem, s preciznim i obavezujućim rokovima. Tražimo, također, da Gradonačelnik osigura potpunu transparentnost procesa donošenja i provođenja mjera te na isto obaveže Javnu ustanovu i sve druge uključene aktere.

Uz one koji nisu adekvatno održavali i štitili šumu, odgovornost za devastaciju Marjana snose i svi oni koji su posljednjih desetljeća jurišali na marjanski prostor, ali najodgovornije su gradske vlasti koje su takvu praksu dozvoljavale unatoč našim upozorenjima o prijetećoj katastrofi. Ako Marjan, simbol Splita, završi posječen i ogoljen, taj će kulturocid predstavljati generacijsku sramotu i krajnje iznevjerivanje onih koji su ga zasadili i ostavili nama na čuvanje. Gradskom vijeću i gradskoj upravi napominjemo da na njima sada leži puna odgovornost za spas Marjana, a sve Splićanke i Splićane pozivamo da se u nedjelju u 10 sati na Vidilici pridruže Prosvjednoj šetnji za Marjan koju je inicirala grupa građana. Šetnja će od Vidilice voditi preko Botaničkog i Zoološkog vrta, čije današnje stanje također svjedoči o dugogodišnjoj nebrizi gradskih vlasti i službi za Marjan. Poručimo im da je toga bilo dosta".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više