>

novosti logo

Kronika Kronika

Sječa šume na Kordunu

Konzuli Srbije iz Rijeke ponovo posjetili Karlovačku županiju te upozorili PU Karlovačku na nelegalnu sječu privatnih šuma i uništavanje putova prilikom izvlačenja trupaca

Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović i konzul Vladimir Marjanović razgovarali su početkom ovog mjeseca sa županom Karlovačke županije Damirom Jelićem i njegovim zamjenikom Mirkom Martinovićem o socijalnim i ekonomskim prilikama te statusu srpske zajednice na području Karlovačke županije. Također je bilo priče o projektima koje Županija provodi za srpsku zajednicu, kao i poštivanju prava nacionalnih zajednica. Srpski konzuli iz Rijeke ponovo su, dva tjedna kasnije, posjetili Karlovačku županiju.

S dožupanom Martinovićem posjetili su Policijsku upravu karlovačku i sastali se s načelnikom Darkom Bratićem. Gosti su načelniku iznijeli probleme o kojima ih je informiralo stanovništvo županije. U prvom redu to se odnosi na nelegalnu sječu privatnih šuma i na nemilosrdno uništavanje putova prilikom izvlačenja drvne mase. Međunacionalni sukobi su sporadični i dešavali su se u nekoliko navrata. Spomenut je slučaj u naselju Popović brdo kod Karlovca i u Krnjaku gdje se prijetilo i vrijeđalo susjede srpske nacionalnosti. Policija je obavila uvide i pokrenula postupke. Spomenuti su dugogodišnji slučajevi skrnavljenja pravoslavnog hrama u Karlovcu.

U Slunju i u Primišlju pojedinci puštaju stoku pa ona uništava poljoprivredne nasade i voćnjake lokalnog stanovništva te skrnave i ruše spomenike na lokalnim grobljima. Lokalna vlast Slunja je pokretala postupke sprečavanja tih nedjela, međutim izostali su rezultati. U mjestu Veljun uz rijeku Koranu postoji problem uzurpacije legalnog puta putem tako da lokalno stanovništvo ne može doći do svojih posjeda. Načelnik Policijske uprave karlovačke je upoznat sa svim ovim slučajevima i poduzimaju se radnje da se oni spriječe.

Konzuli su obišli osnovne škole u Vojniću i Krnjaku u kojima se nastava odvija po ‘C’ modelu. U Vojniću, konzule i srpskog dožupana Martinovića dočekali su ravnateljica škole Mirjana Stojković i nastavnica srpskog jezika Ranka Rod. Istaknule su da u školi ima ukupno 219 učenika od kojih je 59 srpske nacionalnosti. Generalni konzul Petrović im je uručio set knjiga srpskih pisaca, čitanke i bukvare na ćiriličnom pismu.

Konzul i dožupan su također djeci od prvog do trećeg razreda srpske nacionalnosti uručili deset đačkih torbi sa školskim priborom, koje su poklon Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine. Predstavnici škole naglasili su potrebu uređenja jedne učionice za održavanje manjinske nastave na što se generalni konzul obavezao da će pokušati pronaći sredstva donatora ili ministarstava Republike Srbije. Konzuli i dožupan potom su posjetili Osnovnu školu Katarina Zrinski u Krnjaku i sastali se sa nastavnicom Nadom Đurić Plećaš i načelnikom općine Krnjak Dejanom Mihajlovićem. I tu su uručili set knjiga i udžbenika. Poklonjeno je 12 đačkih torbi sa školskim priborom. S ravnateljicom Željkom Stojković održan je sastanak na temu nastave po modelu ‘C’. Ravnateljica je predložila vrlo zanimljiv model nastave po kojem bi djeca srpske nacionalnosti iz Krnjaka, ali i iz drugih sredina, pohađala terensku nastavu u Republici Srbiji u trajanju od osam dana. Na taj način bi se bolje upoznala sa znamenitostima, kulturom i povijesti svoje matice. Ovakav model bi se mogao primijeniti i na hrvatsku djecu iz Republike Srbije. Predložila je da se kroz kurikulum regulira odvijanje ovakva nastava.

1/1