Novosti

Kronika

Sjećanje na otvoreno kino

Grad Križevci pokrenuo je projekt povratka ljetnog kina: Otvoreno kino Križevci su imali prije 40 godina, a radilo je pod upravljanjem tadašnje armije

Iako je projekt otvorenog Ljetnog kina u organizaciji Grada Križevaca počeo s realizacijom lipnja 2018. godine - manje je poznato da je nešto slično u prigorskoj metropoli već postojalo prije više od 40 godina. Pored nekadašnjeg Gradskog kina Kalnik, kino je postojalo još u bivšem Domu Jugoslavenske narodne armije (JNA), nakon 90-tih nazvanom Dom Hrvatske vojske (HV), a danas je u toj zgradi Gradska knjižnica Križevci. To vojno kino osim zatvorenog, radilo je i na otvorenom prostoru preko proljeća i ljeta. Lokacija tog, zapravo prvog križevačkog otvorenog kina, nalazila se iza već spomenutog bivšeg Doma JNA, današnjem parkingu križevačke knjižnice. Na njegovo postojanje, pored još sačuvanih objekata - velikog projekcijskog zida, bine te drugih građevinskih elemenata - svjedoče izjave starijih Križevčana i Križevčanki.

- Da, to se danas ne zna. Taj objekt je služio za otvoreno kino, njega su za vojsku tamo 70-tih izgradile križevačke firme. To je bilo djelo svih nas iz Prigorja. Vojska je to održavala i radila na tome. Mladi i djeca su tamo voljeli dolaziti i uživati. Sjećam se da smo odlazili i u Dom JNA gdje je bilo zatvoreno kino, gdje su se odvijali razni koncerti i plesnjaci. Nekada smo imali sve, a sada nemamo kino ni društvena događanja - rekao je Antun Bencek, jedan od najstarijih Križevčana. Sjećanja na otvoreno kino, podijelila je s nama i jedna starija Križevčanka.

- Da istina je, tu smo imali otvoreno kino i svi su tu mogli doći. Dok je bilo lijepo vrijeme, znalo se tu okupiti mnogo ljudi. Bilo je vojnika i nas Križevčana, nešto predivno. Pamtim razne zabave u vojnom domu, predstave, književne večeri i mnogo toga. Ne znam, koliko vidim, sad je taj prostor iskorišten za parkiranje automobila. Baš tužno, takvo jedno mjesto kulture i druženja da se tako zapusti. Vidim da se opet gradi i obnavlja po Križevcima, nadam se da će taj prostor otvorenog kina opet biti vraćen u prvobitnu funkciju. Mislim da bi ga prije svega trebalo renovirati, vidjela sam na zidu rupe od metaka. Strašno, jedno kino je zatvoreno u gradu, a ovo je izrešetano mecima - kazala je Križevčanka koja je željela ostati anonimna.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više