>

novosti logo

Piše R. I.

Sjećanje na ‘prešućeno etničko čišćenje’

U znak sjećanja na progon Srba u akciji ‘Bljesk’, u Okučanima i Gradišci održani su komemorativni skupovi. Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, tom je prigodom akciju hrvatske vojske i policije nazvao ‘prešućenim etničkim čišćenjem’

U znak sjećanja na progon Srba u vojnoj akciji ‘Bljesak’, koja je započela 1. maja 1995. godine, u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Okučanima održan je pomen. Svetu liturgiju, kojoj su prisustvovali predstavnici Srpskog narodnog vijeća predvođeni Sašom Miloševićem, zamjenikom predsjednika, služio je episkop slavonski Jovan.

Podsjetimo, 1. maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 žitelja zapadne Slavonije, koja je bila pod zaštitom UNPROFOR-a. Tokom vojne akcije ‘Bljesak’ ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece. Ni nakon 20 godina za te zločine još uvijek nitko nije odgovarao.

U organizaciji Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije, Srpske pravoslavne crkve i općine Gradiška, egzodus Srba iz zapadne Slavonije obilježen je i u Gradišci, u Republici Srpskoj. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je vijenac na spomen-ploču poginulim Srbima. Dodik je poručio da nije dobro što zbog tog zločina, koji, kako je rekao, ima karakter genocida, do danas niko nije odgovarao.

Na spomen-obilježje vijence su položili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je ‘Bljesak’ nazvao ‘prešućenim etničkim čišćenjem’, zatim zamjenik predsjednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu Miodrag Linta, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsta Žarković, načelnik Općine Gradiška Zoran Latinović te predstavnici Srpskog narodnog vijeća i brojnih organizacija i udruženja porodica poginulih i nestalih Srba iz RS-a i Hrvatske. Nakon toga su okupljeni s mosta u rijeku Savu spustili vijence i cvijeće. U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen je parastos, kojem je također prisustvovao episkop Jovan.

Istodobno, u Okučanima se održalo svečano obilježavanje 20. godišnjice akcije ‘Bljesak’, kojom je oslobođen teritorij zapadne Slavonije. Svečanosti je prisustvovao cijeli hrvatski državni vrh, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

1/1