>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Sjetili se oslobodilaca

Sedmog maja Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca na centralnom križevačkom groblju kod spomenika NOB-a, obilježila je dan oslobođenja grada Križevaca od fašizma

Sedmog maja obilježen je dan oslobođenja grada Križevaca od fašizma. U obilježavanju učestvovala je samo Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca (UABA), čiji su predstavnici na centralnom križevačkom groblju kod spomenika NOB-a, položili vijenac i zapalili lampione.

Mladen Kešer, načelnik Općine Kalnik i predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije objavio je svoje službeno priopćenje.

- Ovo je dan ponosa i slave, kad su naši Križevci i okolica oslobođeni od zločinačke fašističke okupacije i terora. Prisjetimo se dužnim poštovanjem da su u oslobođenju Križevaca od ustaško-njemačkih snaga, sudjelovale slavonsko-vojvođanske jedinice pod komandom generala Koste Nađa. U redovima spomenutih jedinica našli su se zajedno Hrvati i Srbi te drugi bratski narodi s prostora Hrvatske i susjednih zemalja. Velike zasluge imali su i borci Kalničkog partizanskog odreda te Križevačkog bataljona koji je, među ostalima, jedno vrijeme vodio i poznat Križevčanin August Šket Čelik. Svim borcima koji su svoje živote dali u borbi za oslobođenje Križevaca i koji zato nikada ne smiju biti zaboravljeni, neka je vječna slava i hvala - u svom priopćenju istaknuo je Kešer. Grad Križevci ni druge političke stranke ove godine nisu učestvovali u obilježavanju datuma oslobođenja.

1/1