>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Skok u trbuh

Tek što nas je Ivo Josipović početkom mjeseca šokirao iznenađujućom nedosljednošću u tretmanu dotadašnjeg mu savjetnika Dejana Jovića, novim nas je sličnim potezom predsjednik ipak navrijeme podsjetio da su takve geste u njega zapravo uobičajena pojava. Tom prilikom nije žrtvovao nikog pojedinačno, doduše, osim što si je možda ugrozio život silovitim skokom u vlastiti trbuh. Riječ je naime o njegovu radikalno izmijenjenom stajalištu o istraživanju i crpljenju nafte iz podmorja Jadrana.

Prvo je Josipović bio na liniji izvršne vlasti i petroenergetskih kompanija. Govorilo se o pokretanju neviđenog investicijskog ciklusa oko pretpostavljenih enormnih zaliha, mada bi ih tek valjalo zaista utvrditi, ali još je važnije da smo pritom generalno nastrojeni pozitivno. I dobro, predsjednik je bio više nego pozitivan, sve dok mu se nije ukazalo partnerstvo s Mirelom Holy i OraH-om. A oni inzistiraju prvenstveno na zelenoj politici, kao što znamo, toliko da im ostali aspekti društvenog života baš i nisu pretjerano bitni.

Potom je Ivo Josipović izjavio da 'po svim naznakama, na Jadranu nema ekonomski isplativih nalazišta nafte'. Uz činjenicu da novih naznaka o tome ipak nije bilo, mediji su primijetili proturječnost u predsjedničkom držanju i zatražili objašnjenje, pa smo u nastavku predstave posvjedočili Josipovićevu urnebesnom izmotavanju i razglabanju kako su mu riječi valjda nesretno izvučene iz konteksta itd. Naposljetku se zadovoljio poantom da nije ključna vrsta energenta, nego tehnologija.

Ali ni tu nije kraj, jer to naprosto nije istina. Nafta i ugljen definitivno su ekološki gori od potencijala vjetra, sunca i onih vodnih akumulacija koje nisu drastično invazivne u odnosu na širi okoliš. Također, ekološki efekt nuklearne energije, tako mile novom Josipovićevu guruu Alu Goreu, gotovo nikako se ne može dugoročno uvjetovati tipom primijenjene tehnologije. Bilo bi stoga nužno da ga Mirela Holy bolje poduči nekim osnovama, pa kad već mora izmišljati, da to čini pametnije.

1/1