>

novosti logo

Kronika Kronika

Škola iz života

Tolerancija kroz nastavu za pripadnike tri nacije i vjeroispovijesti na jednome mjestu: U Vojniću smo reformu proveli prije reforme. Mi ne radimo reformu škole za život, mi tu školu za život živimo – profesorica Ranka Rod

Na početku školske godine 2019 - 20., stručnim službama i učiteljima sasvim sigurno teško je, ako ne i traumatično slaganje rasporeda. Poseban izazov je to za one škole u kojima učenici imaju na raspolaganju izborni predmet učenja srpskog jezika i kulture. Ovaj izborni predmet obuhvaća čak pet nastavnih područja i po Nastavnom planu i Programu trebalo bi se održavati dva do pet sati tjedno.

Uzimajući u obzir nedostatak učionica, pretrpane školske satnice i nastavnog gradiva, uz to u ruralnim sredinama - gdje najčešće egzistira navedeni predmet učenja srpskog jezika i kulture - i organizaciju prijevoza, dobiva se vrlo teška križaljka školskog rasporeda koja mnogim školama služi kao dobar izgovor za neuvođenje srpskog jezika i kulture.

Međutim, da se sve može i da sustav može odlično funkcionirati dokazuje Osnovna škola u Vojniću koja ulazi u već osamnaestu godinu nastavnog predmeta srpskog jezika i kulture. I oni muče muku s rasporedom, nedostatkom prostora i prijevozom, učenika ali snaga njihove volje je jača. Prošle školske godine, nastavnim predmetom srpskog jezika i kulture, odnosno modelom C, obuhvaćeno je 54 učenika. Mirjana Stojković, ravnateljica škole koju ukupno pohađa 225 učenika, ističe da je njihov kolektiv prije svega složna obitelj.

- Mi smo škola koja ima tri vjeronauka i nastavu učenja srpskog jezika i kulture, ali kod nas nema razlika. Živimo multikulturalnu sredinu. Kakva klima vlada u zbornici, takva je među djecom. Kolektiv je živ organizam. Jako se trudimo, puno ulažemo, razgovaramo. Svi; od spremačice, i domara. Svatko ima svoj zadatak. Kod nas nema hijerarhije. Moja vrata ureda su uvijek otvorena. Imamo dobru stručnu službu. Ako ćemo se mi odrasli poštivati, poštivat će se i djeca. Pozitivna klima koju mi odrasli, učitelji izgradimo, reflektira se na djecu, a djeca su nam najvažnija, kao i njihove želje, spobnosti, znanje i izbori - ističe ravnateljica Stojković koja je posebno ponosna masovnošću učenika u C modelu.

- Od samog početka C modela u školi, nismo imali niti najmanji incident i kod nas se učenici ne ispisuju sa srpskog jezika i kulture. Stalno imamo kontinuirani slijed od prvog do osmog razreda. U C modelu predaju tri nastavnika. Većina učenika koja ide na sate srpskog jezika i kulture, ide i na pravoslavni vjeronauk. Kao svaki drugi izborni predmet i C model se održava krajem nastavnog dana. Ali sve stignemo. Usklađeni smo s prijevozom djece. Trudimo se radi njih i roditelja - objašnjava Stojković. Odgovara na česte predrasude u javnosti u kojoj se na sam spomen nastave srpskog jezika i kulture podrazumijeva da se radi o odvojenim školama i podijeljenom djecom.

- To nije škola podjele. Kod nas je sasvim normalna stvar da jedan dio djece ide na srpski jezik i pravoslavni vjeronauk, drugi dio djece ide na katolički, treći na islamski. Djeca se nakon tog školskog sata ponovo nalaze zajedno zajedno na nastavi matematike i na odmoru gdje prepričavaju što su učili na satovima svojih materinjih kultura. To je naše bogatstvo. Svi smo zajedno na priredbama, proslavama, zajedno pjevamo i plešemo. U Vojniću djeluje i Pododbor SKD Prosvjete u kojem je vrlo aktivna naša učiteljica Ranka Rod i u Prosvjeti pleše dosta djece hrvatske nacionalnosti. Svi živimo pod istim nebom, s istim problemima - govori ravnateljica Mirjana Stojković.

Učiteljica Rod predaje C model u razrednoj nastavi, ali je vrlo aktivna i u zajednici. Ranka je jedna od učiteljica Ljetne škole srpskog jezika koju organizira SKD Prosvjeta, vrijedna je u Pododboru Vojnić, a predaje također u programu predškolskog odgoja i obrazovanja.

Mi smo škola koja ima tri vjeronauka i nastavu srpskog jezika i kulture, ali kod nas nema razlika – ravnateljica Mirjana Stojković

- Imam sedamnaest godina staža u nastavi srpskog jezika i kulture. Kad pogledam unazad, osjećam ponos i zadovoljstvo. Mi stvarno živimo multikulturalizam. Provodimo cjelovitu nastavu koja je međusobno povezana. Maksimalno smo tolerantni jedni prema drugima. Ima dana kada nam nedostaje prostora, ali snalazimo se na razne načine. Naša djeca imaju mogućnost pohađanja vjeronauka, drugog stranog jezika te srpskog jezika i kulture. Ne moraju birati, nego smo im omogućili da im je sve organizirano i da na sve stignu. Radimo po grupama i uspijevamo. Dok je jedna grupa učenika na informatici, druga je na srpskom, i onda se rotiraju. Sve je stvar dobre organizacije i volje. Uvijek su nam u prvom planu djeca - ističe Ranka Rod nasuprot onima u hrvatskom obrazovnom sustavu koji smatraju da je C model u konkurenciji s redovnim predmetima.

- Ove godine krenula je reforma, škola za život, ali mi ovdje u školi, u Vojniću smo reformu proveli prije reforme. Mi smo pravi primjer jer mi ne radimo reformu škole za život, mi tu školu za život živimo. Dio nacionalne kulture odrađujem u redovnoj nastavi. Kada na primjer učenici trećeg razreda uče prošlost, sadašnjost i budućnost, gostujem na njihovom satu prirode i slušamo zajedno prošlost našeg kraja - objašnjava učiteljica Ranka i napominje da djeca u Vojniću još od malih nogu doživljavaju različitost kao bogatstvo, nešto čega se ne trebaju sramiti.

- Čestitamo međusobno jedni drugima blagdane, pišemo čestitke na jezicima drugih. Imamo primjer djeteta iz miješanog braka koje ide na katolički, pravoslavni i na srpski jezik. Spremna sam posebno za ovo dijete održati sat. Imamo i učenike goste na nastavi C modela, koji jednostavno žele naučiti ćirilicu, žele slušati srpsku književnost, dođu sjednu i rade s nama, što im je naravno omogućeno - dodaje Ranka Rod.

Napominjemo, u Vojniću na vlasti je HDZ-ov načelnik Nebojša Andrić, dok srpska zajednica podijeljena između dvije političke opcije, nije uspjela ostvariti ni mjesto zamjenika načelnika iz srpskih redova, a na zgradi Općine su odavno postavljene dvojezične table.

1/2