Novosti

Kultura

Шкoлa кao музej

Oснoвнa шкoлa Kнeжeви Винoгрaди тoкoм прojeктнoг дaнa пoд нaзивoм "Шкoлa кao музej" oтвoрилa je свoja врaтa тe прeдстaвилa музejскe пoстaвe

Large informator %c5%a0kola  %c4%87irilica

Muzej ikona u sklopu "Škole kao muzeja"

U petak, 24. maja, u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi koja ima oko 200 učenika, održan je projektni dan pod nazivom "Škola kao muzej", u sklopu koga je škola učeničkim roditeljima i svim zainteresiranima otvorila svoja vrata u obliku muzeja te predstavila muzejske postave.

Muzejski postavi bili su postavljeni na tri lokacije: u matičnoj školi u 14 učionica te na centralnom ulazu i u hodnicima glavne školske zgrade i još u područnim školama Karanac i Grabovac. Postavi su pokrivali vrlo raznolike teme, od prirodoslovnog muzeja preko muzejā bioloških znanosti i fizike; geoznanosti; glazbe, riječi i slike; igara; ikona; matematike i računalnih znanosti pa do tema: "Predmeti u prošlosti", "Šekspir u modernom jeziku", "Ilijada i Odiseja", "Ep o Gilgamešu", "Hijeroglifi", "Život i rad kemičara: Vladimir Prelog, Lavoslav Ružička, Marija Kiri", "Karanac u prošlosti"...

Cijelo vrijeme dok je škola bila u ulozi muzeja, školskim učionicama i hodnicima vladalo je nevjerovatno šarenilo od izloženih eksponata i velika ljudska vreva, u kojoj su učenici i učitelji posjetiocima prezentirali sve što je bilo izloženo. U tim aktivnostima učestvovao je i školski ravnatelj Ivica Prgomet, koji je na novinarski upit spremno predstavio školski list "Kristalići djetinjstva". List je od 1971. do 2002. godine izišao u 15 brojeva, a obnovljen je 2022. pa otad izlazi jednom godišnje. U novom broju, uz ostale sadržaje, biće opisan i ovaj projektni dan nazvan "Škola kao muzej".

U projektu je učestvovalo i 13 učenika koji pohađaju izbornu nastavu iz srpskog jezika i kulture pod vodstvom učiteljice Tanje Novak. Oni su dobili zadatak da ispitaju svoje roditelje i starije ukućane kako su se nekad igrala djeca i kakve su im bile igračke te da potraže stare kućanske predmete koji se više ne koriste i da ih donesu u školu kako bi bili izloženi npr. u muzejskom postavu pod nazivom "Predmeti u prošlosti". Također su imali zadatak da istraže koji su zanati nekad postojali, a danas ih više nema ili su zaboravljeni.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više