>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Školske torbe đacima

Donacija Pokrajinskog sekretarijata Vojvodine deci na istoku Hrvatske: 181 torba i 790 knjiga namenjene su deci koja će pohađati nastavu na srpskom jeziku i pismu

U Zajedničko veće opština (ZVO) stigla je vredna donacija iz Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Autonomne pokrajine Vojvodine i Gradske biblioteke Novi Sad. Donacija sadrži 181 školsku torbu za buduće đake prvake koji će od jeseni pohađati nastavu na srpskom jeziku i pismu u školama na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije i 790 knjiga, većinom lektirne građe za školske bibiloteke. Koordinator dopremanja ove humanitarne pošiljke bio je Crveni krst Novog Sada.

- Obe donacije namenjene su deci osnovnoškolskog uzrasta za školsku 2018/19. godinu i mi obećavamo da ćemo ovaj vid saradnje nastaviti i u budućnosti - rekao je sekretar novosadskog Crvenog krsta Dragan Lazić koji je dopratio donaciju u Vukovar. U delegaciji je bio i Aleksandar Jokanović, pomoćnik direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu.

- Na poziv ZVO-a prikupili smo 790 knjiga školske lektire i beletristike, ali i stručne literature namenjene ovoj instituciji. Knjige će biti podeljene školama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kako bi se školske biblioteke popunile neophodnom lektirom. Ovo je samo jedna od aktivnosti koje sprovodimo u cilju prikupljanja knjiga za javne biblioteke u Republici Srbiji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji. Ovo je prva ovakva akcija kada je u pitanju srpska zajednica ovde i nadam se da ćemo nastaviti saradnju - rekao je Jokanović. Ističući značaj ove donacije za očuvanje obrazovanja na maternjem jeziku i pismu i ukupnog identiteta Srba na istoku Hrvatske, donatorima je zahvalio potpredsednik ZVO-a Đorđe Ćurčić.

- Ova donacija pokazuje da Vlada AP Vojvodine brine o nama koji živimo ovde u Hrvatskoj, ali istovremeno govori o nastojanjima ZVO-a da svojoj zajednici pomogne na konkretan način. Ne sumnjam da će ovakvih akcija biti još jer su ovde i s druge strane Dunava ljudi koji su spremni da pomognu - rekao je Ćurčić. Podela školskih torbi biće upriličena do početka nove školske godine.

1/1