>

novosti logo

Piše Novosti

Škorin stožer zaprijetio SNV-u: Tek ćete razumjeti svoju ulogu u hrvatskom društvu

Ako se dosad i nismo razumjeli, nakon 22. prosinca ćemo se puno bolje razumjeti, poručili su iz Škorinog stožera nakon što je SNV na ćirilici tiskao izborne slogane troje najpopularnijih predsjedničkih kandidata

Slogani troje najpopularnijih predsjedničkih kandidata, Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore, od četvrtka se na jumbo plakatima mogu vidjeti ispisani i na ćirilici. Riječ je o završnoj fazi kampanje Srpskog narodnog vijeća ‘Da se bolje razumijemo’, koja je prije dva mjeseca pokrenuta s ciljem skidanja stigme s ćirilice u hrvatskom javnom prostoru.

- Kako smo i najavili, kampanja odgovara na aktualni društveni trenutak, a to su trenutno predsjednički izbori. Nastojimo promovirati ćirilicu kao ravnopravno pismo i Srbe kao ravnopravne građane Republike Hrvatske - kazao je predsjednik SNV-a Boris Milošević.

Kako javlja Jutarnji list, kampanju SNV-a komentirali su u stožerima troje predsjedničkih kandidata.

‘Ovo je slobodna zemlja. Svatko ima pravo pisati i govoriti što želi, ali za to mora imati i odgovornost’, komentirali su iz stožera HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

‘Mi plakate još nismo vidjeli, čuli smo za njih i normalno je normalno, bez obzira na kojem jeziku ili pismu bilo’, odgovorili su iz Milanovićevog stožera.

No kampanja nije najbolje sjela Škori, iz čijeg su stožera poručili: ‘Kad Miroslav Škoro pobijedi na predsjedničkim izborima, onda će SNV doista puno bolje razumjeti svoju ulogu u hrvatskom društvu. Ako se dosad i nismo razumjeli, nakon 22. prosinca puno ćemo se bolje razumjeti.’

O svemu se putem Facebooka ranije oglasio i sam Škoro, koji je tu priliku iskoristio za napad na Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a i Savjeta SNV-a.

‘Milorad Pupovac prepisao je ćirilicom slogane troje predsjedničkih kandidata. Navodno, to radi u sklopu kampanje ‘Da se bolje razumijemo’. Hrvati i Srbi puno bi se bolje razumjeli da Milorad Pupovac od svega ne radi etnobiznis. Oglasni je prostor prilično skup (ja to dobro znam jer ga plaćam iz svog džepa) pa bi valjalo saznati otkud Plenkovićevom koalicijskom partneru novac za ovakvu rastrošnost’, stoji u njegovoj objavi pod naslovom ‘Da se razumijemo’.

Kampanju ispisivanja predizbornih slogana na ćirilici danas je objasnio i Pupovac. Kazao je da je njen smisao poticanje tolerancije i pokušaj da se ljude srpske nacionalnosti potakne da sudjeluju na izborima te da tako ‘afirmiraju svoje pravo građanstva koje je antićirilična kampanja sigurno osporavala i potiskivala’. S druge strane, kampanje će poslužiti i kao test tolerancije cijeloga društva, rekao je on.

- Kakve god reakcije bile, one će biti pokazatelj zrelosti našeg društva na priznavanje razlika, posebno na priznavanje pisma koje je povijesno, historijsko, pismo i hrvatskog naroda. I kakve god te reakcije mogle biti, one će biti korisne. Bude li više pozitivnih ili neutralnih, to će biti znak da ćirilica i da građani koji je koriste ili se identificiraju s ćirilicom, stječu sve više prava građanstva. Ako bude više negativnih, ili dovoljan broj, pokazat će se da je potrebno da svi radimo na tome da toga nema, a posebno ključne institucije države kao što su predsjednik ili predsjednica države - poručio je Pupovac.

1/1